Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Smyckesdesigner Annika Gustavsson inspireras av den gotländska naturen

Smyckesdesignern och guldsmeden Annika Gustavsson promenerar ofta längs Hälsans stig till Snäck några kilometer norr om Visby. När hon är inne i en kreativ fas ser hon örhängen överallt i skogen. En knappfossil som hon hittat på stenstranden vid Fridhem har blivit hennes signum.

Ett av de första smyckena hon designade var halsbandet ”Egen tid”. En kvinna sitter i en ring med en bok i knät och dinglar med benen.

– När jag gick i skogen en gång bestämde jag mig för att jag skulle försöka tänka som ett barn. De följer inte stigen, så jag klampade rakt ut i skogen, berättar hon.

Där hittade hon en kalkstensbänk klädd i murgröna. Hon slog sig ner med sitt skissblock och lyssnade på träden som knakade i vinden, helt i sin egen bubbla.

– Det är ett smycke som många tagit till sitt hjärta. Det kanske beror på den värld vi lever i idag. I det ständiga bruset finns ett ökat behov av lugn och stillhet, säger hon.

– Jag gräver där jag står. Alla mina smycken är inspirerade av min närmaste omgivning – den vilda gotländska naturen. Det är roligt att få berätta en historia för besökaren, om koraller från en tid då Gotland låg vid ekvatorn.

Det här blir tredje sommaren sedan hon öppnade sin butik och smedja på S:t Hansgatan i Visby. På hyllorna ligger över 400 miljoner år gamla strandfynd; knappfossiler som hon plockat på stenstranden vid Fridhem och Brissund sida vid sida med avgjutningar och förädlingar i silver, oxiderat silver och guld.

Knappfossilerna var hennes allra första kollektion, som hon nu tillverkar i tre olika storlekar. I några smycken har hon lagt till en liten ädelsten i mitten; en diamant, rubin eller safir.
 
– Jag inspireras av dansk design: det minimalistiska, sirliga och ruffa uttrycket. Ofta jobbar jag med kontraster, där jag till exempel mixar blänkande ädelstenar med matta ytor, säger hon.

– Jag tänker också på vad som harmoniserar. Nu är det så modernt i inredning och kläder att ha ton i ton och jag väljer gärna roséguld tillsammans med rosa ädelstenar. Jag plockar upp influenser från modevärlden och bakar in det i mina smycken.

Förutom sina kollektioner skapar hon även unika smycken på beställning och den här årstiden blir det många vigselringar. Smedjebänken en trappa upp med fönster ut mot butiken är full av verktyg, som hon använder för att såga, fila och löda. Alla smycken är gjorda i återvunnet guld och silver.

– Jag vill att kunderna ska ha möjlighet att se in i smedjan. Det ger ett mervärde till mina smycken om man förstår att allt är tillverkat här, säger hon.

  • Av: Maria Molin Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-06-19, 15:27

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons