Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Klinte-marknad-580.jpg
Bild: Dennis Pettersson

Omkring 125 knallar till Klinte marknad

Lördagen 30 september är det dags för den näst sista av höstens stora marknader på Gotland. Mellan 10.000-15.000 besökare väntas komma till Klintehamn för att handla, umgås, äta gott och gå på tivoli.

Klinte marknad har anor ända tillbaka till 1800-talet. För den nuvarande arrangören Klinte marknadsförening är man nu inne på fjärde året.

– Efter marknaden 2013 kände den dåvarande arrangören IK Tjelvar att man inte riktigt hade orken längre. Då bildades Klinte marknadsförening av frivilliga krafter. Nu när vi är inne på fjärde året känns det att vi börjar få lite rutin, säger Mari Muldin Vestberg, sekreterare i föreningen.

I år kommer cirka 125 knallar att finnas på plats för att sälja sina varor. Ungefär hälften av dem kommer från Gotland och hälften är hitresta från fastlandet.

– Vi konkurrerar med en stor marknad på fastlandet som äger rum samma helg, men många verkar ändå ha valt att komma hit, konstaterar, Mari Muldin Vestberg.

Utbudet i stånden kommer som vanligt att vara brett, från bergvärme till kläder och hantverk.

– Och en massa mat förstås. Äta gott och köpa cocosbollar, det är vad de flesta marknadsbesökarna vill, säger Mari.

Peter Pan Tivoli kommer att vara på plats hela helgen, man kommer att kunna musta sina egna äpplen och på idrottsplatsen blir det varpatävling. Totalt räknar arrangörerna med någonstans mellan 10.000-15.000 besökare.

– Under de år vi har arrangerat marknaden har vi aldrig haft regn, så vi hoppas på fint väder i år också. Men folk kommer även vid dåligt väder, att gå på marknad har en så stark tradition, säger Mari.

Marknadshösten på Gotland inleds med marknaden i Slite som följs av Kräklingbo och Klinte marknad samt Hemse stortorgdag.

– Speciellt för oss i Klinte är att vi har en så pass tillgänglig marknad. Här är all mark utom vid tivolit asfalterad vilket gör det lätt att ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Dessutom har vi gratis parkering, säger Mari Muldin Vestberg.

Under torsdagen börjar marknadsföreningen att bygga alla marknadsstånd och på fredag ska presenningarna läggas på och det sista småfixet göras.

– Vi har kunnat minska på antalet arbetstimmar inför marknaden i och med att vi fick ett onlinebokningssystem, det har verkligen underlättat jättemycket. Men själva marknadsveckan är förstås intensiv, säger Mari.

Marknaden pågår från klockan nio på lördagsmorgonen till fyra på eftermiddagen.

– Halv åtta på kvällen är allt borta, då syns det inte ens att det har varit marknad. Vi får god hjälp av eleverna i Klinteskolans årskurs 2 med städningen, berättar Mari.

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons