Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Butiken där man värnar om jorden

Butiken Jordnära i Visby startade en gång i tiden med ledordet naturvänligt. Det är ett koncept som lever kvar, drygt trettio år senare.

För 34 år sedan startade Kerstin Bendelin butiken Jordnära i Visby.

– I början kan man säga att det var en livsstilsbutik med bruksvaror som var naturvänliga, säger Kerstin Bendelin och ler när hon tänker tillbaka.

– Tänk, i början ritade jag mönstren, tryckte tygerna själv, sydde plaggen och gjorde modellerna! säger hon och skrattar lite åt tanken på allt jobb.

Att produktionen flera årtionden senare skulle innebära en året-runt butik i Visby, sommarbutik i Lau, butik i Stockholm och återförsäljare över hela landet, hade hon då inte en aning om. I dag funderar hon dessutom på expansion till Tyskland som har en stor marknad för ekologiska kläder.

Även om Kerstin inte längre trycker sina tyger själv eller syr upp modellerna så finns fortfarande lust och lek kvar i varje kollektion. Hon börjar nämligen alltid processen med papper och penna. Därefter scannas teckningarna in i datorn och skapandet fortsätter digitalt.

– Jag tror få förstår hur lång kedjan är från idé till ett färdigt plagg, säger hon och berättar att det är fullt upp just nu. Nya tryckmönster har skapats och ytterplagg, kappor och jackor provsys vilka ska vara klara innan hösten.

I dag tillverkas och trycks tygerna i västra Sverige, i den forna tekoindustrins vagga Borås, därefter sys plaggen på Gotland och i Estland. Den ursprungliga tanken om val av material som värnar om miljön finns fortfarande kvar och är kanske starkare än någonsin. För Kerstin Bendelin är det viktigt att kläderna är tillverkade av ekologisk bomull och av naturmaterial, som linne, där miljöpåverkan är så liten som möjligt. En annan ledstjärna är hållbarhet och att de är skapade utifrån henne själv.

– När man jobbar med design så faller det alltid tillbaka på en själv.  När jag gör modellerna tänker jag att det ska vara snyggt, bekvämt och av bra kvalité!

Vad är det då som ”gäller för i sommar”?

– Färgerna för i sommar är grönt, mycket orange, rost och petrol. Och vitt och blått. Jordnära är inte så trendkänsligt, jag jobbar för ett hållbart mode som räcker mer än en säsong!

  • Av: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-06-15, 13:18

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons