Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Antikhandlaren dekorerar sitt julbord

Höga kandelabrar, serveringsfat och bordsdekorationer. Det är föremål som antikhandlaren Karl-Johan Frisk associerar med juletid. Sedan tio år tillbaka driver han Memo Antik på Stora torget.

När han som barn såg Ingmar Bergmans film ”Fanny och Alexander” på teve fascinerades han av scenerna i en antikhandel. Det första fröet såddes till Karl-Johan Frisks genuina intresse för föremål och dess historia.

– Det som intresserar mig är att sätta saker i sitt sammanhang, alla antikviteter berättar något om tiden då de tillverkades. Sedan spelar det ingen roll om det är en sabel, ett skrin eller en spegel, säger han.
 
Det har gått ett decennium sedan Karl-Johan öppnade Memo Antik intill S:ta Karins ruin på Stora torget i Visby. Han växte upp i Halmstad och kom till Gotland för att läsa Föremålsantikvarieprogrammet på högskolan.

– Det var en fantastisk och surrealistisk känsla att gå omkring innanför murarna första gången, allt här är ju spännande historia, säger han.

Att han öppnade en antikbutik var egentligen en slump. Det började med att han skulle gå på maskerad tillsammans med en kompis. De skulle klä ut sig till soldater med uniform och behövde en sabel.

– Vi hittade en samlare som ville sälja ett tjugotal sablar för en klumpsumma. Det hade vi inte råd med, men skramlade ihop pengar och kunde till slut köpa dem. Sedan sålde vi dem med hyfsad vinst och på den vägen är det, berättar han och tillägger:
– Jag jämför med priser i Europa och fastlandet och lägger mig 20 procent under det.

Karl-Johan Frisks specialitet är blankvapen av alla de slag, men han har också ett intresse för allt som är udda och en förkärlek för svensk art déco, allt från möbler till föremål.

Det mesta hittar han på auktioner på nätet och vardagsföremålen kommer främst från auktioner på Gotland.

– Föremål ska ha en själ för att fånga mitt intresse. Det ska ha bra form och kvalité, säger han och fortsätter:

– Jag har koncentrerat mig mycket på 1800-talet, främst senare delen av seklet då masstillverkningen tog fart. Det är prisvärda föremål med mycket form, och det är svulstigt, nästan kitschigt. Allt är så avskalat i hemmen nu, men mitt motto är ”more is more”, inte ”less is more”.

Om du fick dekorera ett julbord hemma hos dig, hur skulle det se ut?

– Jag skulle välja höga kandelabrar med minst fyra armar, servera julmaten på snygga uppläggningsfat, fat som tillverkats för ett specifikt ändamål, såsom sillfat. Bordsdekorationerna är spektakulära och udda, till exempel en skulptur mitt på barockbordet.

  • Av: Maria Molin
  • Publicerad 2017-12-05, 10:25

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons