Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

6973523_.jpg
Birgitta Strandberg-Zerpe samlingarna i fornsalens magasin. Bild: Henrik Radhe/arkiv

Utställning om samlande

Varför vill vi människor samla på saker? Det är en av frågorna som Gotlands museums nya utställning, "Samla eller inte samla - det är frågan", tar upp på Fornsalen.

Samla eller inte samla – Det är frågan. Så heter Gotlands museums nya utställning som invigs den 18 mars.

– Det var när vi tog bort en permanent utställning som stått i 18 år som tanken på att göra en utställning om samlande dök upp, berättar Birgitta Strandberg-Zerpe, antikvarie på museet.

– Det blir en historisk utställning om samlandets historia. Under 1500- och 1600-talen samlade vi på arkeologiska fynd. Under 1700-talet samlade vi på fynd från naturen. Sen kom industrialiseringen och då började vi samla på allmogeföremål som annars riskerade att försvinna.

Utställningen beskriver Birgitta Strandberg-Zerpe som en provkarta över Gotlands museums natur- och kulturhistoriska samlingar. Att välja ut föremål har varit både lätt och svårt för det finns mycket att visa upp. Gotlands museum förvarar samlade föremål i två separata magasin på Gotland.

– Det finns tillväxtmöjligheter. Annars är den stora frågan som museer runt om i världen har att brottas med just nu – överfulla magasin som behöver gallras. Det är en svår fråga som vi inte tar upp i utställningen.

I övrigt tar utställningen upp frågan om varför vi samlar. Det finns det olika teorier om. Man berör också "patologiskt samlande" en diagnos som, enligt Läkartidningen, 2-6 procent av befolkningen lider av.

Varför samlar vi då?
– Jag tror att det ligger djupt rotat i oss. Att det från början var en överlevnadsstrategi, en fråga om liv och död, säger Birgitta Strandberg-Zerpe.

  • Av: Sofie Regnander
  • Publicerad 2018-03-13, 14:44

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons