Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Teater-Ardre-580-.jpg
Skådespelare : Fideli Pettersson, Kristina Dahlbom, Christer Niklasson, Totte Harring, Mikael Nyman och Erland Pettersson. Ljus: Magnus Leverdahl. Regi. Elisabet Harring. Bild: Privat

Trubbel och spänning med Ardre-Ljugarn Teatern

På ett litet hamncafé på östra Gotland, dyker det plötsligt upp en främling som vänder upp och ner på tillvaron. I år ger Ardre-Ljugarn Teatern föreställningen "Hamntrubbel", som bjuder på spänning, mystik, romantik och en hel del humor.

Elisabet Harring har arbetat som dramapedagog, med barn- och ungdomsteater och som lärare och är den som håller i trådarna på teatern.

Tidigare har ensemblen gett flera föreställningar av David Ahlqvist, som kom  från Ardre, men när materialet tog slut, bestämde sig Elisabet Harring att skriva ett eget manus tillsammans med Lena Lindvall, helt i David Ahlqvists anda.

– När det var slut på Davids material, letade jag efter massor av annat material, men inget föll mig i smaken. Det var då vi bestämde oss: vi skriver själva!

– Vi försöker ha med de ingredienser som brukar finnas i David Ahlqvist pjäser: spänning, romantik, humor och en kärlekslängtan.

Pjäsen utspelar sig på 1950-talet på ett hamncafé när det dyker upp en främling, en lång stilig stockholmare, som av någon anledning kan lite ryska. 

– Han möts av misstro, men kvinnorna blir helt betagna av honom, eftersom han är så charmerande. Det blir lite missförstånd, och så klart en undran, vem är han egentligen? Är det möjligtvis någon som samarbetar med honom?

Premiär för "Hamntrubbel" är helgen den 7 april i Ardre bygdegård. Därefter ges några föreställningar under påskhelgen. Kläder och scenografi fixar gruppen tillsammans, berättar Elisabet.

– Vi letar i skrubbar och vrår, för att hitta grejer som passar, och köper på loppis. Någon gång har vi sytt upp kläder, men folk är även väldigt generösa och lånar ut.

– Vi försöker verkligen vara så tidstypiska det bara går. Jag driver på och leder, men jag måste säga att alla hjälps verkligen åt för att få till det.

Föreställningen är på en timme och tio minuter, och därefter serveras kaffe med bröd, där hela ensemblen fikar tillsammans med publiken.  

– Det har visat sig vara ett jättebra koncept, det blir så fina samtal efteråt. Dels har vi träffat människor som mött David Ahlqvist, och så får skådespelarna en fin feedback från publiken, det blir en riktig höjdpunkt, säger Elisabet Harring.

Varför ska man se ”Hamntrubbel”?
- För att man ska få en rolig upplevelse, jag tycker att våra amatörskådespelare spelar riktigt bra, tidigare har de fått riktigt bra omdömen. De är så engagerade, man får en trevlig stund med duktiga amatörer, helt enkelt!

– Det är väldigt roligt och speciellt att få vara med om det här. Det blir så otroligt uppskattat i bygden, vi har fått jättefin respons från alla möjliga håll.

LÄS MER: Evenemang: Här är alla föreställningar.

FAKTA:

Skådespelare : Fideli Pettersson, Kristina Dahlbom, Christer Niklasson, Totte Harring, Mikael Nyman och Erland Pettersson. Ljus: Magnus Leverdahl. Regi. Elisabet Harring.

Ardre-Ljugarn Teatern har tidigare satt upp "Anton Segerbergs syndafall",  "Nattrocken" och "Hälsobrunnen" av David Ahlqvist.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons