Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Loke_red.jpg
Bild: Jåke Andersson

Trubaduren Loke har spelat på Medeltidsveckan i 20 år

Han kallar sig "Undergroundvisans härförare" och texternas tema kretsar kring utanförskap och att acceptera sig själv för den man är. Sedan 20 år tillbaka reser trubaduren Loke Nyberg till Visby och Medeltidsveckan för att spela visor som han skrivit exklusivt för festivalen.

I 7 dar per år kan jag få ro och frid
I österns sjö, på rosornas ö
7 dar per år i Visbys medeltid

Loke Nyberg skrev låten ”7 dagar per år” till Medeltidsveckans 25-årsjubileum 2009, där han sammanfattar veckans hjärta och själ och vad den innebär för honom och publiken.
– Det har blivit en inofficiell nationalsång, säger han.

Här kan man sjunga serenad
Utan att någon kommer kalla dig för pretentiös
Romantiken får en chans
Här är eldshow, här är dans

Loke Nyberg är uppväxt i Dalarna och bor i Göteborg. Under gymnasietiden på det teaterestetiska programmet i Falun började han intressera sig för rollspel. Hans klasskompisar tog med honom till Medeltidsveckan i Visby, där de satte upp en gatuföreställning. Kärlek vid första ögonkastet. Sedan har det bara fortsatt och Loke började skriva eget material och framföra visor i vallgraven utanför S:t Göransporten. Medeltidsveckan blev en träffpunkt som han återvänt till varje år sedan dess. Stenbron med två valv som leder över Nordergravar går under namnet ”Lokebron” denna vecka på året.

På måndagskvällen den 7 augusti varvar han medeltidsromantiska visor med nutida alster i S:ta Karins ruin på Stora torget i Visby.
– Jag har en alternativ och exklusiv repertoar för Medeltidsveckan och texterna utspelar sig i medeltida och fantasymiljöer, berättar han.
Den röda tråden som löper genom visornas pärlband är utanförskap, men också gemenskap och kärlek.
– Jag spelar för människor som inte känner att de tillhör normen och försöker hitta den tonen i alla mina låtar, säger han.

Texterna handlar om relationer, liv och död, hjärta och smärta, kärlek och svek.
– Jag är inte blyg för dramatiska uttryck, om man säger så. Det får gärna vara högljutt och passionerat. Jag spelar sällan den där mysiga musiken som man kanske förknippar en trubadur med, han som sitter vid en lägereld eller på en strand i solnedgången, säger Loke Nyberg och fortsätter:
– Jag har rötter i punk och rock, som jag spelade innan jag började med visor och det avspeglas i min musik än idag. Jag är nog lite av en rebell, men mina texter är inte direkt politiska utan det är mer på en individuell nivå.

Loke spelar även i bandet Jordbrand med folkmusik i botten och toner av punk och schlager, och de uppträder i S:ta Karins ruin på tisdagskvällen, den 8 augusti. Torsdagen den 10 augusti kommer Loke att arrangera ett så kallat ”nördquiz” i Nordergravar, ett inofficiellt evenemang som inte står i programmet. Det blir frågor om ”Game of Thrones”, ”Sagan om ringen”, ”Starwars” och ”Harry Potter”.
– Många som kommer till Medeltidsveckan är extremt kunniga och har verkligen grottat ner sig i dessa böcker, filmer och teveserier. Förr om åren stod jag och spelade varje dag under Medeltidsveckan på denna plats, berättar han.

När du får på dig dina medeltida kläder
Finns inget varifrån, varför eller vem, sjunger han i ”7 dagar per år”.
– Visst är det romantiskt med eldars sken och vackra kläder, men det jag uppskattar mest med Medeltidsveckan är att den är så inkluderande och präglas av ömsesidig respekt. Det är en tolerant miljö och det blir oviktigt vad du gör övriga delar av året. Veckans dresscode suddar ut skillnaderna mellan människor, menar han.

Stämningen under konserterna i S:ta Karins ruin beskriver han som ”intensiv, uppsluppen och intim”.
– Det blir alltid allsång och en interaktivitet mellan mig och publiken. En del har lyssnat på mig under Medeltidsveckan sedan jag kom hit första gången för 20 år sedan, säger han och tillägger:
– Ljuset, resonansen, inramningen. Jag har aldrig upplevt en scen som motsvarar S:ta Karins ruin. Magiskt, brukar man säga.

Och här bland murgrönornas grönska
Är det festival och frid på samma gång
Det enda mera man kan önska är att veckan vore tre gånger så lång
(ur låten ”7 dagar per år”)

Loke framför "Medeltidsveckans nationalsång" på Medeltidsveckans avslutningsfest 2014:

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons