Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Tio-måsten-juni-580.jpg

Tio smultronställen i juni

Här hittar du tio av våra smultronställen på Gotland just nu. Häng med på en härlig utflykt bland ramslöksblomning, en tågtur och lunch i solen vid Sysne. Vi tipsar om favoriter från Holmhällar på södra Gotland till Norsta Auren på Fårö.

Hamnhäng i LickershamnVid Lickershamn finns det mesta för en lyckad solig dag: badplats, restaurang, kiosk, minigolf och fina båtar att titta på i småbåtshamnen. Tröttnar du på att ligga still kan du kila upp till Gotlands största rauk, Jungfrun, som sträcker sig hela 27 meter över havet.

Ramslöksblomning vid Strömmaån i StångaI juni blommar ramslöken längs med Strömmaån som går genom socknarna Stånga och Lye. Här finns dessutom en fin 3 km lång natur- och kulturled. Man kan också besöka Lillrone övre kvarn, som är byggd kring sekelskiftet 1600-1700.


Lunch i solen vid Sysne i Gammelgarn

Strandvägen mot Sysneudd är värd ett besök i sig. Här kör man genom ett vindpinat gotländskt landskap som sommartid lyser klarblått av blommande blåeld. Väl framme i Sysne hittar man en vacker liten hamn där det bland annat säljs färsk och rökt fisk under sommaren. Här finns också ett litet fiskerimuseum.

En cykeltur på Bungenäs i Bunge

Bungenäs är en 165 hektar stor halvö strax öster om Fårösund på norra Gotland som under lång tid var militärt område och avstängd för allmänheten. Numera är halvön tillgänglig för besökare och en riktigt häftig naturupplevelse med sina vattenfyllda kalkbrott och vyerna över havet. Eftersom det är bilfritt på ön, finns det lånecyklar att tillgå för besökarna sommartid. På Bungenäs kan man dessutom både fika på Nyströms och äta i Bungenäs matsal och i Kalkladan. Vill du övernatta kan du höra av dig till Bungenäs matsal & boende.


Ett dopp i Tingstäde träsk

Tingstäde träsk är en av Gotlands största insjöar. Det finns en badplats med bryggor, ett populärt bad som brukar vara badbart tidigt på sommaren. På botten av träsket ligger resterna av det gåtfulla Bulverket, en stor byggkonstruktion i ekträ. När du badat färdigt kan du bege dig till Tingstäde fästning där rummen och de labyrintiska underjordiska gångarna är rika på historier att berätta.

Solnedgången vid Fridhem

I början av 1860-talet lät prinsessan Eugenie bygga ett sommarhem med vacker utsikt mot Högklint. Här ligger fortfarande hennes stora trävilla, full av snickarglädje. Huvudbyggnaden är idag ett pensionat som drivs av Stiftelsen Fridhem. Området är naturskönt och rymmer bland annat ett vattenfall, utsiktsplats och en sommaröppen kaffestuga med fin utsikt mot stranden och Högklint.

Utflykt till Holmhällar i Vamlingbo

Holmhällar är ett härligt utflyktsmål med ett stort raukområde och vacker utsikt mot ön Heligholmen. Holmhällar är helt enkelt ett måste att besöka! Här finns också ett vackert fiskeläge, Holms fiskeläge som tillhör ett av Gotlands bäst bevarade fiskelägen, med gamla bodar på rad. Badstranden hittar du väster om Holmhällars raukområde. En liten varning: ön Heligholmen är förrädiskt lockande att vada ut till, där det ligger cirka 300 meter ut. Gör inte det! Kraftiga strömmar uppstår nämligen vid sidorna av den smala sandreveln som länkar holmen till land.

Vila benen i Almedalen

Almedalen var en gång Visbys hamn, i dag är den mer känd som en vacker park och som politiskt centrum under Almedalsveckan som hålls vecka 27 varje år.
I Almedalen finns också en fin lekplats för de mindre barnen och en damm där många olika sorters fåglar brukar trivas. Den vackra parken har genomgått ett omfattande renoveringsarbete de senaste åren och besökarna möts nu av en uppfräschad damm, nya planteringar, ett nytt mysigt lusthus att vila benen i och en modern lekplats.

En tur med Gotlandståget i Dalhem

Visst finns det tåg på Gotland! Hos Gotlandståget i Dalhem kan man resa i tiden i K-märkt miljö. I ett ångloksdraget tåg upplever man hur det var att resa på Gotland när farfar var ung. Gotlands Hesselby Jernväg i Dalhem är den enda rälsen som finns kvar av öns järnvägsnät. Under åren har föreningen Gotlandståget byggt upp en samling fordon och föremål från järnvägsepoken i ett levande museum. När du åkt färdigt kan du ta en smaskig fika på Hesselby Jernvägscafé.  De dagar Föreningen Gotlandståget inte kör tåg mellan Dalhem och Roma går det att hyra dressin och ta sig fram längs rälsen för egen maskin. En mysig tur med familjen eller vännerna!

Ljuvliga Norsta Auren på FåröNorsta Auren - kanske Fårös allra bästa sandstrand, måste upplevas. Vit sand på en bred konvex strand och stora sanddyner. Populärt även för naturistbad.
Infart med bil: antingen kör man från Skär eller också väljer man att parkera nära Fårö fyr.

  • Av: Kerstin Klint och Jenny Kiderud
  • Publicerad 2017-05-31, 12:49

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons