Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Stränderna: Vi tipsar om guldkornen!

De gotländska sandstränderna är fyllda av magi. De ger oss ro i själen och en paus i vardagen. En dag på stranden är att få bada med familjen, spendera några soltimmar med vänner eller få en stund för sig själv. Stränderna bjuder på en känsla av frihet.

Norsta Auren
Längst uppe på Fårös nordöstra spets ligger Norsta Auren. En vidsträckt, storslagen sandstrand som med sin ovanliga bågform spänner ut mot havet. Norsta Auren är omtalad. Magisk och gåtfull med sin ljusa, finkorniga sand som känns som att smeka varm sammet i solskenet.

Som alltid finns det flera sätt att närma sig en plats vilket gör att känslan och intrycket skiftar. Kanske väljer du att nå stranden vid Holmudden och Fårö fyr, från Skärsändan eller via det nätverk av små stigar som leder genom Nordermorarna.

En het dag knastrar barren på stigarna under fötterna, som torr ved i en brasa. Myrlejonen tecknar ett prickigt mönster i sanden och ligger tålmodigt och väntar på sina byten i sina runda sandkratrar.

Efter den korta vandringen genom den backiga tallskogen, som glesnar lätt, kommer så det vidsträckta mötet med havet och stranden.
Norsta Auren är flera kilometer lång och en strand som inbjuder till stillhet. Här finns inga kulörta glasskiosker, avgiftsbelagda toaletter eller uppställda husvagnar.

Det här är sandstrand som stavas naturlig in till minsta sandkorn. En strand som lockar till långa, eftertänksamma promenader längs med vattenlinjen eller fria nakenbad utan blygsel. Skogen följer stranden stillsamt i bakgrunden och bildar en trygg fond, likt en varm hand i ryggen.

En dag på Norsta Auren gör att proportioner börjar flyta ihop och stort blir smått och det lilla växer. Ödsligheten och vidderna gör att de stora sanddynerna helt plötsligt blir till massiva klippblock i fantasin och visar ett påtagligt släktskap med Gotlands höga klintkuster. En liten, tapper växt i den glödheta sanden blir till en palm i öknen.”Vandrar på stranden. Hunden följer mig tätt i hälarna. Efter ett tag hittar stegen sin rätta rytm. Vågorna rullar in. Sakta med ett klappande, tröstande läte.

I den blöta sanden går det inte att gå för fort, inte för sakta. Det är som att pulsa i snö.Till slut möts steg och hjärtslag i en ömsesidig respekt.
Det är skönt för själen. Det känns lättare att andas.”


Norsta Auren. Foto: Tommy Söderlund


Ekeviken

Ekeviken är Fårösträndernas lillasyster. Långgrunt och barnvänligt under stilla, heta sommardagar med en utsikt mot fågelreservatet och halvön Norsholmen. Ekeviken ligger på nordvästra Fårö och ser från ovan ut som en öppen famn.
Badplatsen börjar och slutar med ett kort parti med stenar.

Däremellan fin, ljus sand som är lockande för sommarlediga familjer. Hela platsen andas lugn och vänlighet, men var försiktig för den fridfulla skepnaden kan ändras. Ekeviken är betydligt mindre oskyldig de dagar när det blåser hårt vilket gör att farliga vattenströmmar kan uppstå.

Livräddningsbojar och varningsskyltar finns på plats. De vindpinade, tuktade träden intill stranden vittnar tydligt om hur kraftiga vindar det kan handla om. Ekeviken är inte en strand att ta lätt på under sådana dagar, men de dagar som är lugna och soliga är platsen en sann, liten pärla.”Strandrågen doppar sina bladspetsar i sanden, som fjäderpennor.

Med flinka händer skriver gräset sin berättelse i den ljusa sanden. En febrig kalligrafi i blåsten och gräset sjunger samtidigt som det skriver.”


Foto: Tommy SöderlundSudersand

Sudersand, på Fårös nordöstra sida, räknas av många som en av Gotlands allra finaste badstränder. Sanden är ljus och mycket finkornig. Stranden löper i en flera kilometer lång och bred, mjuk böj.

Det är en barnkär, långgrund strand. Sudersand kan vara både en stilla skönhet och färgglad fartfläkt beroende på när på dygnet och vid vilken årstid du är där. Varma dagar är den proppfull med folk, rena rama playan med bar, beach volleyboll och skyltar på engelska.

En asfalterad gångstig leder, likt en svart variant av röda mattan, ner till havet. Gå förbi vägbom, minilivs, reception, toaletter, campingshop och en första strandlinje bildad av husvagnar så möts du av parasolluthyrning och strandbarens budskap om att ”Life is better att the beach. Enjoy…”.

Det är bara att hålla med. Livet känns lite bättre på Sudersand som inbjuder till långa bad och många promenader.

”Tidig morgon. Min man och jag vandrar barfota i vattenbrynet. Så gott som ensamma. Ett snabbt dopp. Den ljusblå badrocken ligger i en knölig hög, för en kort stund förenad med den blågröna strandrågen. Kylan i vattnet mot min nakna kropp. Den sköna värmen inifrån efteråt, blodet som pumpar och gör oss levande. Stannar och plaskar en stund i de små lagunliknande vattensamlingarna. Stilla lycka att förnimma den räfflade sandbottnen under fotsulorna. Sanden höjer och sänker sig i mjuka kullar likt ryggarna på en flock valar.”


Sudersand. Foto Tommy Söderlund


Ihreviken

Ihreviken ligger cirka tre mil norr om Visby, på nordvästra Gotland, och omgärdas av höga klintar. Mitt på stranden mynnar Ihreviksån ut.

Sanden är något grövre än exempelvis på Fårö och badplatsen ligger i ett stort sommarstugeområde.

In i viken väller ofta stora, rullande vågor som uppskattas av kite- och vindsurfare. Trots det räknas stranden som barnvänlig. Stranden har bitvis stråk av sten som polerats släta av havet.

När den vilda vresrosen blommar färdas slingor av rosendoft genom luften. Ihreviken kan nås via nerfarten vid Ihre gård eller nerfarten förbi Ihre kvarn och i närheten finns toaletter, vandrarhem och restauranger.

”Gör solhälsningen och tackar för solglitter och havets ständiga förmåga till att skapa energi och påfyllning. Gläds åt minnet av ett magiskt besök här en stjärnklar natt.”
Ihreviken. Foto: Tommy Söderlund


Tofta strand

Tofta strand är en oundviklig klassiker. En gotländsk kronjuvel utan motsvarighet och utan motstycke. En strand som inte är storebror eller lillasyster till någon. Tofta står på egna ben och är en strand som väcker känslor.

Bokstavligt talat fullproppad under heta sommardagar, bitvis färggrann och kokande som ett tivoli. Barnfamiljer, turister, trogna gotlänningar, ungdomsgäng och återvändare. En plats för span, kram, lek, stoj och skoj.

En strand de flesta har en åsikt om och en relation till. Cirka 2 mil från Visby.
Tofta strand är på samma gång omskött, tuktad och lik en lätt bedagad skönhetsdrottning.

Lite härjad i vissa sken, i andra vinklar slående vacker. Tofta är även badvaktkurer, bred huvudinfart med parkeringsavgift, kitesurfare i horisonten och beachvolleybollplan mellan sanddynerna.

Här finns kall dryck och glass på beach cluben, pool, lekgungor och konstgjorda palmer.

”Stranden vandrar och rör på sig, är föränderlig likt livet själv. En strand står inte stilla, är sig inte lik från år till år. Sanden flyttar på sig, men återtar alltid sitt ursprungliga utseende. På ett eller annat sätt. Även havet är i ständig rörelse. Det skiftar färg som himlen i en krossad spegel. Efter ett tag vänjer sig ögonen vid den trasmattsblåa randningen av hav och himmel och det går att se hur de vävs ihop.”


Tofta strand. Foto: Tommy Söderlund


Holmhällar

Stranden vid naturreservatet Holmhällar, Austre, ligger på sydöstra Gotland, på Storsudret, cirka nio mil från Visby.

Den långa strandlinjen av sand bryts av ett parti med sten. Fågelvänligt och slipprigt. Stenarna är belagda med sjögräs som liknar gröna peruker.

Holms fiskeläge ligger inte långt därifrån med sina fiskebodar med flistak, vilka klassas som riksintresse för kulturminnesvården. Vid strandens ena ände finns även Heligholmen och längre bort Holmhällars stora raukområde.

Fågelskyddsområdet Heligholmen är förrädiskt lockande att vada ut till, där det ligger cirka 300 meter ut, men det är förenat med livsfara.

Kraftiga strömmar uppstår nämligen vid sidorna av den smala sandreveln som länkar holmen till land. Holmhällar är helt enkelt ett måste att besöka.

”Brände oss lite i solen igår. Ändå doftar huden rent av sol, vind och vatten. Sanden har blivit en evig följeslagare. Den finns i håret, på svettiga ostmackor, följer med in i bilen. Vaknar på morgonen och sängen är full med sandkorn. När jag var hemma på ön i påskas visade jag min älskade min älsklingsstrand. För en kort stund var platsen bara vår. Det slog mig hur outtröttlig sanden är, hur den tappert arbetar för att återta det den förlorat. Fast just nu är det vi som äger den.”


Holmhällar. Foto: Tommy Söderlund

  • Av: Text: Eva HC Nyström Foto: Tommy Söderlund
  • Publicerad 2016-07-07, 09:21

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons