Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Stämningsfull marknad i Medeltidsveckans hjärta

En helhetsupplevelse med alla sinnen och hjärtat i Medeltidsveckan. Så kallas den myllrande marknaden på Paviljongsplan i Visby omgiven av Botaniska trädgården, nordvästra ringmuren och strandpromenaden. På marknaden möts skickliga hantverkare, handelsmän och besökare, och delikatesser av olika slag tillagas över öppen eld.

Medeltidsveckans arrangörer har gjort en stor satsning på marknadsområdet på Paviljongsplan till årets Medeltidsvecka. Ett nytt besökscentrum har byggts upp, ett stort medeltida tält med ingång från Botaniska trädgården. Här hittar du information och biljettförsäljning till veckans olika evenemang.

På årets Medeltidsvecka har man också invigt ett nytt mattorg på marknadsplatsen, där all världens mat och dryck serveras runt den öppna scenen Forum Vulgaris som bjuder på underhållning, upptåg, gyckel och musik från förmiddag till kväll.

Det ryker från smedernas eldar, det doftar brända mandlar och kanderade äpplen och änget fylls av sång, säckpipstoner, skratt och rop från musiker, gycklare och handelsmän. I marknadsstånden är hantverk och godsaker uppdukade, såsom medeltidskrus, pilbågar, silversmycken och saffranspannkaka.

Markus Andersson står och smider ett mantelspänne i järn. Det är åttonde året han kommer resande till Medeltidsveckan och han har sytt sina kläder själv med en kjortel baserad på Bockstensmannens klädsel från andra delen av 1300-talet.
– Jag har alltid varit fascinerad av eld, att något så hårt som järn kan bli mjukt och formbart i hettan. Det är fantastiskt med en hobby där det finns så mycket man kan göra inom hantverk och musik.

Paret Ida Lindquist och Milthon Wesström från Uppland stannar till ett slag i vimlet för att diskutera vad de ska hitta på nu.
– Vi tar dagen som den kommer och planerar inte så mycket i förväg. Det finns verkligen något för alla i det fullspäckade programmet, en jättehäftig vecka som man längtar efter under året. Gemenskapen och den glada och uppsluppna stämningen är det som jag uppskattar mest, säger Ida Lindquist.

Hon har rest hit med sin familj sedan hon var 6 år, men det är först på senare tid som hon bär en medeltida dräkt som hon sytt själv.
– Jag har inte hittat det här genuina och storslagna på en medeltida marknad någon annanstans, säger Milthon Wesström.

Marknaden på Paviljongsplan pågår varje dag under Medeltidsveckan.

Läs mer:
Nu är medeltiden här!
Trubaduren Loke har spelat på Medeltidsveckan i 20 år
Riddare jubilerar på årets Medeltidsvecka

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons