Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Snabba åk i Follingbo

Sedan 1983 arrangeras Folkracefestivalen i Follingbo på Gotland. En populär familjefest med ett högt besökarantal.

Folkracefestivalen i Follingbo är en av landets mest populära folkracetävlingar. Det beror mycket på möjligheten att kombinera Gotlandssemester med folkrace, tror tävlingsledaren Lars Jakobsson.
– Det är en otroligt rolig sport med en stor spännvidd över åldrar, säger han.

 
Folkracefestivalen är uppdelad på tre tävlingsdagar; tisdag den 18 juli, torsdag 20 juli och så den stora finalen lördagen den 22 juli. Tävlingsåken är ombyggda bilar som efter festivalens slut säljs till det förmånliga priset av 6500 kr. En av grundidéerna med sporten är att det ska vara billigt för de tävlande. Bilarna är tömda på brännbart material och utrustade med säkerhetsinstallationer. Föraren iklär sig eldfasta kläder och maxfarten ligger på 80 km/h. Visst inträffar det incidenter, men Gotlands folkracefestival har varit förskonade från allvarliga olyckor trots att det knuffas en hel del ute på banan.


Folkracefestivalen erbjuder fyra klasser; junior, senior, damer och veteran. Folkracefestivalen riktar sig bland annat till barnfamiljer som förlägger sin semester på Gotland och passar på att tävla.
– Jag tycker att vi har lyckats göra en attraktiv festival, det märks i antalet återkommande ekipage, säger Lars Jakobsson.


På prispallen står till slut den som kammat hem finalvinsten. Vinnaren går hem med äran och så även ett specialutformat pris, tillverkat av ett gotländskt företag.
– Priserna är framtagna till folkracefestivalen och är öronmärkta just för denna tävling, vilket är ett stort privilegium.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons