Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hingstsläpp-580--Lojsta-Fot.jpg
Bild: Dennis Pettersson, Helagotland.se

Se vilda russ på Lojsta hed

I slutet av maj är det dags för det årliga hingstsläppet på Lojsta hed. Ny russhingst för i år är Qvitt 619.

Qvitt är en hingst som är bördig från Fardhem på Gotland, men bor till vardags i Väderstad. Endast  en hingst används varje gång för att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel.

Qvitt  beskrivs vara rastypisk, av något grövre modell och har idel ädelt russavelsblod i ådrorna. Söndagen den 28 maj kan besökarna själva se vad de femtio stona tycker om denna svarta, 13-åriga herre.

På förmiddagen kan de som vågar och vill själva vara med och driva flocken med ston från vinterhagen till premieringsplatsen. Samlingen sker vid Gerum korsgata.
Russen drivs genom att man bildar en mänsklig kedja som går framåt och driver stona med hjälp av rösten och genom att man klappar i händerna.

Viktigt att veta är att russen är halvvilda och endast har  på sig grimma tre gånger under hela sin livstid.

När stona väl är på plats och fållan är fri från människor kan den stolta hingsten släppas in. Runt om staketet kan besökarna utanför hagen bevittna hur mottagandet blir.

–Då får han bekanta sig med stona en stund innan de släpps ut i sommarhagen som är på 250 hektar, säger Ingvar Andersson, tillsyningsman på Lojsta hed sedan nära 10 år tillbaka.

Ingvar Andersson berättar att det äldsta stoet i flocken är 27 år gammal, men att efter 25 års ålder brukar stona vanligtvis inte bli dräktiga. Det föds runt 30-35 föl varje år, de flesta i slutet av april.

Vid hingstsläppet i slutet av maj, som betraktas som ett riktigt skådespel, är de förstfödda fölen därför runt en månad gamla och de skuttande fölen finns med när hingsten släpps på.

Totalt finns det då ungefär ett tjugotal föl, resterande föds i sommarhagen på Lojsta hed. Runt 1916 fanns det bara cirka 30 vilda gotlandsruss kvar och 1932 drevs dessa utrotningshotade ponnyer en gång för alla till Lojsta hed.

Genom ett tiotal ursprungliga ägarfamiljer räddades russen och idag är det cirka 15 familjer samt Hushållningssällskapet på Gotland som ansvarar för att de vilda russen finns kvar på Gotland och till allmän beskådning.

  • Av: Eva HC Nyström Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-04, 09:54

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons