Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Adelsgatan-jul-1060.jpg
Bild: Britt Kiderud

Så firas julen i Visby 2017

Mysiga julmarknader i historisk miljö, Medeltida jul, levande julkalender, julkonserter och förstås julpyntade gränder och torg. Här är höjdpunkterna under 2017 års julfirande i Visby!

Från slutet av november råder det julstämning i Visby. Stadens kullerstensklädda gränder och medeltida bebyggelse bidrar till stämningen, butikerna är julpyntade och på restaurangerna serveras härliga julbord. Visby är helt enkelt fantastiskt mysigt i juletid! Här hittar du några av julmånadens höjdpunkter.

Gotlandsjul
Foto: Jenny Kiderud

Gotlandsjul, 24-26 november
Hushållningssällskapets stora julmarknad på Wisby Strand brukar utgöra startskottet för det gotländska julfirandet. Julmarknaden är Gotlands största och lockar varje år omkring 6000 besökare som kommer för att shoppa, äta årets första julskinkemacka, lyssna på musik och umgås.

Skyltsöndag
Foto: Eva HC Nyström

Skyltsöndag, 3 december
Skyltsöndagen har en lång tradition i Visby. Det här är dagen då butikerna visar upp sin julskyltning, det är julmarknad och dans kring granen på Stora torget och skolklasser och föreningar sätter upp sina stånd längs stadens gränder.

Levande julkalender
Foto: Tobias Wallström

Levande julkalender, 1-24 december
Varje dag fram till jul öppnas en lucka någonstans i Visby. Platsen är ny varje gång och vad som finns bakom varje lucka är hemligt, men vi kan gissa att det kommer att bjudas på en hel del musik, dans och teater.

Medeltida jul
Foto: Kerstin Klint

Medeltida jul, 8-10 december
Som en mindre Medeltidsvecka, på vintern! Konserter, tornerspel, eldshower, marknad, föreläsningar, workshops, medeltidskrogar, gyckel, parader och mycket mer brukar stå på programmet.

Julmarknad
Foto: Malin Stenström

Julmarknad, 9-10 samt 16-17 december
Under Skyltsöndagen samt under andra och tredje adventshelgen anordnar Visby Centrum julmarknad i vackra S:ta Karins ruin på Stora torget, mitt i staden.

Lucia
Foto: Petra Jonsson

Luciafirande i domkyrkan, 13 december
På luciakvällen blir det traditionellt och stämningsfullt luciafirande i Visby domkyrka med Gotlands lucia och hennes tärnor. Ett tips för dig som vill gå är att vara ute i god tid, det brukar alltid bli fullsatt!

Julkonsert med Roger Pontare, 14 december
Roger Pontare ger en julkonsert i Visby domkyrka under sin pågående kyrkoturné i
adventstid. För körinslagen står den gotländska kören Cantus.


Foto: Jenny Kiderud

Elvis Christmas, 15 december
Ett vintrigt julkort från Elvistolkaren Henrik Åberg, här tillsammans med gospelkören Kumbaya. Platsen är vackra Visby domkyrka.


Foto: Lillebi Eriksson

Tomteparad, 16 december
Sedan några år tillbaka anordnar Visby Centrum tillsammans med Frälsningsarmén varje år en tomteparad i Visby. Den utgör finalen på en paketinsamling till förmån för behövande barn och familjer på Gotland. Paraden brukar vara full av barn och vuxna utklädda till tomtenissar, änglar och annat juligt och går från Södertorg till Stora torget.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons