Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Niko_Caspers_RED.jpg
Bild: Maria Molin

Rockfestival vid en smedja i Barlingbo

Lördagen den 19 augusti blir det rockfest i Barlingbo. Det är dags för den tredje upplagan av Smé-Rock med både gotländska och fastlandsbaserade band. Arrangör är smideskonstnären och rockfantasten Niko Caspers.

För tredje året i rad arrangerar smideskonstnären Niko Caspers Smé-Rock, en endagsfestival med rocken i fokus, som i år äger rum lördagen den 19 augusti från klockan 13 till 21-tiden på kvällen. Platsen är den stora gårdsplanen utanför smedjan i Barlingbo. Han vill att det ska vara en trivsam familjefest, dit musikintresserade i alla åldrar känner sig välkomna. Pengarna som samlas in i den frivilliga entréavgiften går oavkortat till Visby lasaretts neonatalavdelning, en avdelning för nyfödda sjuka barn och förtidigt födda barn.

I år spelar de gotländska banden Beck Group, Van Palten, The Dogmen och Conkats
och de Stockholmsbaserade banden Det stora oväsendet, DödsBabs och I väntan på Torsson. Det blir rock, blues, punk och hårdrockscovers.
– Det är meningen att folk ska kunna komma och gå som de vill under eftermiddagen. Festivalen började i liten skala för två år sedan och har växt år för år. Förra året hade vi 800 besökare och vi förväntar oss fler i år, säger Niko Caspers stolt och tillägger:
– Det blir nog sista året för Smé-Rock. Nästa år funderar jag på att arrangera Smé-Teater istället och sedan skapa något nytt koncept varje år. 

Det började med att Niko Caspers, som flyttade sin smedja till Stafva gård i Barlingbo för tre år sedan, stod och såg ut över den rymliga gårdsplanen och insåg att den skulle passa perfekt för en rockfestival.
– Jag är ju smed och ingen arrangör. Det är kul att lägga fokus på något som inte är kommersiellt. Banden spelar gratis och får mat, öl och framför allt bra ljud. Stora Gåsemora och Så mycket Burgsvik har fantastiska scener och konserterna är jättebra arrangerade, men jag ville göra något ideellt. Jag tänkte lite på David Bowies låtrad ”We can be Heroes, just for one day”. Det här är ett sätt för mig att ge ett bidrag till något som jag tycker är viktigt, säger han.

Stafva gård intill smedjan har fullständiga rättigheter och publiken kan välja att äta och dricka något på restaurangen under festivalen.
– Jag har gjort en stor skulptur, två drakar som flyger kring en skål med eld, som kommer att finnas på plats på gårdsplanen utanför smedjan, berättar han.

Niko Caspers, som flyttade till Sverige från Holland i början av 80-talet, har varit smed i närmare fyrtio år och arbetar med smidesföremål och skulpturer i järn. Varje år har han ett tema i ateljén och i år är det ”Fire and Ice”, ett projekt där han samarbetar med glasblåsaren och konstnären Jennie Olofsson som arbetar i halvkristall.
– Att jag gillar hårdrock hörs ju på namnet på min smedja: Iron Made It, en tydlig referens till brittiska heavy metal-bandet Iron Maiden, säger han.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons