Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Sur-Olle-580.jpg
Bild: Elin Berge

Poetisk slöjdare ställer ut på Konstmuseet

Slöjdaren Jögge Sundqvist, eller "Sur Olle" som är hans alter ego, skapar poesi med hjälp av trä och en skarp kniv. Den 17 juni till 8 oktober ställer han ut på Gotlands konstmuseum i Visby.

Jögge Sundqvist kommer från Umeå i Västerbotten. Efter en period som rockmusiker brinner han numera för att slöjda och det handen kan göra med en skarp kniv och ett stycke trä. ”Stay sharp” är hans motto och så heter också utställningen i Visby: "Stay sharp – jag slöjdar, alltså är jag".

– Jögge ser en poesi i slöjdandet och han förenar popkulturen med traditionell slöjd och allmogehantverk. Han har drivit upp det till en konstform och har hittat ett uttryck som är han, säger Frode Falkenhaug, slöjd- och formkonsulent vid Gotlands museum.

Frode Falkenhaug låter både stolt och glad när han berättar om utställningen. Anledningen till att Jögge Sundqvist bjudits in som utställare till Gotland är att man hoppas att han ska inspirera. Gotland har historiskt sett haft relativt få slöjdare jämfört med övriga landet, men däremot många konsthantverkare, berättar Frode Falkenhaug. Han anser dock att relativt få konsthantverkare på ön uttrycker sig i trä i dag och att Jögge visar att slöjd kan bli något mer än smörknivar och dalahästar.

–  Nu har vi bjudit in honom för att intresset är stort i hela landet för att jobba med trä och slöjd. Därför är det intressant att ta in en person som står i brytningslandet mellan slöjd och konst! säger Frode Falkenhaug entusiastiskt och hoppas nu att det ska bli en rejäl inspirationsboost för alla blivande slöjdare på Gotland i och med utställningen ”Stay sharp – jag slöjdar, alltså är jag”.

Under utställningen visas allt från flera meter höga skulpturer, ”Vittror”, till karmstolar, reliefer, ordtavlor och mindre småslöjd.

– Jögge jobbar med det som skogsbruket ratar. Han gör bland annat sittmöbler som är organiska, där fibrerna får tala i träet så att det blir en sorts berättelse, säger Frode Falkenhaug.

Han hoppas utställningen skall inspirera till mer skapande med kniv och yxa. Under utställningsperioden kommer publiken ges möjligheter till att delta i workshops där man själv får pröva att tälja och skapa. Sur Olles slöjdkonst kommer även att kunna ses utomhus på stan: på Hamnplan, Donners plats, Fornsalen och Konstmuseets gård.

  • Av: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-06-13, 09:41

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons