Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Nya utställningar på Gotlands Konstmuseum

Gotlands Konstmuseum presenterar två nya utställningar.

Den 8 februari invigs utställningen (O)synligheter och Horisont på Gotlands Konstmuseum.

(O)synligheter är en separatutställning med Karl-Johan Stigmark, bosatt i Stockholm.

Han arbetar med enkla medel där han uttrycker en stillsam vardagstillvaro. Med förbrukade ord, bortkastade papperslappar, sprickor och dammtussar bygger Karl-Johan Stigmark ett universum ”på gränsen till det osynligas parallella värld”, står det i presentationen.

Utställningen Horisont och Difference Screen öppnar 7 mars och pågår till den 13 april. Utställningen är en bred videosatsning i två delar som reflekterar på och utforskar samhällets föränderlighet.  Filmer visas bland annat om den Kinesiska muren, mineral- och gruvbrytning och polska kolgruvor, men även lokala inslag från Ojnareskogen.
I Horisont presenteras Viviane Vagh,  Emily Richardson och Sunshine Socialist Cinema som i sin tur har bjudit in konstnärerna Bertille Bak, Anna Molska  och Cecilia Parsberg.

Viviane Vaghs har gjort filmen  ”Intuitio Palimpsest” om  Kinesiska Murens ikonografiska status som byggnadsminne men som blivit ett sår i landskapet.

Emily Richardson tredelade filmprojektion ”Petrolia” berättar om en oljeplattform utanför den skotska kusten som  kommer att vara förbrukad inom 40 år.

 Sunshine Socialist Cinema är en organisation från Malmö som består av konstnärerna Kalle Brolin och Kristina Müntzing. På Gotlands Konstmuseum presenterar de ett filmprogram som handlar om mineral- och gruvbrytning i ett lokalt och internationellt perspektiv. 

Bertille Baks film ”Faire le Mur” beskriver lekfulla motståndshandlingar i hennes hemstad Barlin i norra Frankrikes gruvdistrikt när grävskoporna har kommit för att riva de gamla husen.

  ”The Weavers” av Anna Molska handlar om polska kolgruvearbetare som väntar på uppsägningsbesked och på den slutgiltiga nedläggningen av gruvindustrin.

”The world’s smallast bible thrown in the biggest man-made hole” av Cecilia Parsberg handlar om en av världens tidigare största diamantgruvor belägen i Sydafrika.

De tre internationella filmerna relaterar även till den lokala angelägenheten i Ojnareskogen på Gotland.

Utställningen invigs på lördagen den 8 februari kl 13.

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons