Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Mdeltida-jul-press-01.jpg
Beskrivning Bild: Maria Kristiansson

Medeltida jul börjar ta form

För fjärde året finns chans att uppleva en medeltida jul i ett gnistrande Visby i adventstid. "Det är stämningen som är det unika med Medeltida jul, den går verkligen att ta på."

Arrangörerna av Medeltidsveckan hade länge funderat på att skapa någon slags evenemang under vintern, och för fyra år sedan bestämde de sig för att göra slag i saken.

– Vi tänkte oss att det skulle bli något mindre, något ganska lokalt som mest var för gotlänningarna. Men det visade sig att intresset var väldigt mycket större än så, både för själva medeltidsevenemanget och för Visby i vinterskrud. Nu vill vi vara med och sätta Visby på kartan som en riktigt bra adventsdestination. Att besöka Visby i december ska vara så fantastiskt att det är något som man bara måste uppleva, säger Medeltidsveckans verksamhetschef Björn Sundberg.

Medeltida jul
Foto: Stephan Andersson

Årets Medeltida jul äger rum helgen 8-10 december. Hela programmet släpps i slutet av oktober eller början av november, men redan nu kan vi avslöja några av godbitarna. Evenemanget kommer att invigas med skådespel och parad vid Österport efter mörkrets inbrott på fredagen. Eldshower i ruinerna med Pyrox och Trix, krogkvällar med underhållning och medeltida röj på Kapitelhusgården, föreläsningar om medeltida dräkt och livet under medeltiden och sagor och sägner berättade av Munken Carolus i några av Visbys mer dolda medeltida pärlor till hus kommer att stå på programmet.

– Klart är också att den schweiziska gruppen Koenix kommer hit. De har spelat en hel del under Medeltidsveckan tidigare, men nu får vi för första gången se dem under Medeltida jul, berättar Björn Sundberg.

Tornerspel blir det förstås också, i lite intimare format än under sommaren.

– Spelen kommer att hållas i Hästarnas dal i Östergravar. Det som är kul med vinterspelen är att man kommer så nära inpå hästarna, säger Björn Sundberg.

Mat och dryck är ju ett centralt tema under julen, och brist på det kommer det inte att vara under Medeltida jul.

– Vi kommer bland annat att ordna ölprovning i samarbete med Barlingbo bryggeri med fokus på det hantverksmässiga i bryggandet. Och i medeltidskällaren Bistra Haren dukar man upp till medeltida julgästabud med såväl lammtestiklar som annan medeltidsmat som kanske känns mer lockande, säger Björn Sundberg med ett leende.

Medeltida jul
Foto: Maria Kristiansson

En marknad hör förstås också till. Medeltida juls marknad kommer att ligga på Stora torget och bjuda på mat, smide, medeltida hantverk, delikatesser och mycket annat. Här byggs också scenen Forum Vulgaris och arrangörerna räknar med  härligt myller och folkliv.

– Medeltida jul är väldigt mycket Medeltidsveckan men i ett lite mindre format. Ta en romantisk weekend med din käresta och upplev ett mörkt, mysigt och lite kylslaget Visby med eldar som brinner på torg och i ruiner. Det är stämningen som är det unika med Medeltida jul, den går verkligen att ta på, säger Björn Sundberg.

Även i år kommer det att finnas paketresor med boende och färja eller flyg att boka för den som vill uppleva medeltidsstämningen på Gotland i juletid. Dessutom säljs ett pass som gäller som entré till alla aktiviteter under Medeltida jul.

– Vi hoppas att Medeltida jul framöver ska bli en helg när det går extrafärjor och är smockfullt med folk på hela ön, säger Björn Sundberg.

Se Medeltidsveckans film om Medeltida jul:

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons