Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Medeltida-jul-press-2.jpg
Bild: Stephan Andersson

Medeltida jul anpassar sig till helgens oväder

Den kommande helgen hålls Medeltida jul för fjärde året i Visby. Nu har vind och regn lett till att de ursprungliga platserna inte längre går att använda. Men i Hansestaden Visby är det inte något stort problem, och på de nya platserna är förberedelserna redan igång.

– Planen var att ha julmarknad och underhållning på Stora torget och i S:ta Karins ruin intill. Vädergudarna tyckte dock uppenbart något annat, säger Björn Sundberg,
verksamhetschef för Medeltidsveckan på Gotland om beskedet från Gotlands museum och Statens Fastighetsverk att S:ta Karin behöver hållas stängd de kommande helgerna.

Det regn som föll förra helgen under Skyltsöndagen gjorde marken i S:ta Karin till en lervälling och till helgen varnar SMHI för vindbyar upp till 19 sekundmeter.  

– För att både bespara besökare och utställare samt garantera säkerheten på de tillfälliga byggnationer vi uppför under Medeltida jul 8-10 december så innebär det att julmarknaden flyttar in på Gotlands Museums gård samt på Kapitelhusgården, meddelar Medeltidsveckan i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att genomföra alla programpunkter som planerat, men i andra medeltida lokaler istället. Marknaden kommer att bli otroligt mysig på dessa nya platser, vår härliga tomte tar plats på Gotlands Museum och bågskyttet flyttar in i Drottens ruin, en plats som vi inte använt så ofta de senaste åren, säger Björn Sundberg.

Den stora scenen, Forum Vulgaris, med musikuppträdanden och skådespel som planerades till Stora torget har nu förlagts till det mer vindskyddade Kapitelhusgården istället. Där står en utomhusscen sedan tidigare och besökare, marknadsdeltagare och alla artister kommer kunna finna värme på ett helt annat sätt än på Stora torget. 

– Det är fantastiskt egentligen, avslutar Björn, vilka möjligheter som ryms i den här staden. Trots att både alternativ A och B föll undan så står vi här med ett upplägg som känns jättebra för både besökare och aktörer. Och en stor eloge till alla inblandade för positiva och snabba beslut samt den hjälp vi får från alla håll.

Här hittar ni det uppdaterade programmet.

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons