Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Inhemska och exotiska djur på litet zoo i Stenkyrka

Bland vallabys, illrar och minigrisar lever paret Östman/Cele som sedan förra året driver ett litet zoo på gården i Stenkyrka.

Emuer, vallabys, afrikanska hjälmpärlhönor, lamor, får, minigrisar, ankor, gotlandskaniner, belgisk jättekanin, hästar, höns och illrar – en salig blandning av inhemska och exotiska djur ryms på gården i Stenkyrka.

Vallabyn, pungdjuret som är rödkänguruns kusin ståtar i fyra, fina exemplar i en av hagarna. Den yngsta bor fortfarande i mammas pung. Malin berättar att de kommer från en uppfödare i Växjö, och att de anpassar sig bra till det svenska klimatet, men att de på vintern trivs bäst i en isolerad stuga med värmelampa.

– De är lite skygga, men de är vana vid folk. De sitter gärna i skuggan och glor tillbaka på nyfikna besökare, berättar Malin och skrattar.

Gården håller öppet tisdag till söndag 11-16, i den lilla kiosken som står intill uppfarten serveras korv med bröd, hamburgare, falafel, kaffe och fikabröd.

Du som besöker B&M gård får gärna klappa kaniner, hästar och lamm. Lamor och emuer är nyfikna djur, även om de helst inte vill bli klappade. Men retas inte med lamorna – då får du kanske en spottloska på dig.

– Så länge du inte bråkar med dem finns det ingen risk för spott, säger Malin med ett skratt. Är de bara lite upprörda spottar de en vanlig loska av saliv, är de däremot riktigt förbannade spottar de ut lite vominnehåll.

Bland lamorna stoltserar Emelie och Emil, kungligheterna i hagen, ett kärlekspar av fågelarten emu. De är nästan lika stora som strutsar, men betydligt trevligare.

– Det är inte så vanligt med emuer i Sverige, så det är väldigt trevligt att kunna bistå med den arten här på Gotland, säger Malin. Det är ett vänligt djur men de gillar inte när man springer, då blir de upprörda. Själva springer de däremot gärna och dessutom fort, 50 km/h utan ansträngning.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons