Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ingmar Bergman - en Fårögubbe

En av världens mest framgångsrika regissörer genom tiderna hade sin hemvist på Fårö.

Första gången Ingmar Bergman besökte Fårö var det för att hitta lämpliga inspelningsplatser till ”Såsom i en spegel”. Från början ville han göra filmen på Orkneyöarna i Skottland men fotografen Sven Nykvist föreslog Fårö. Bergman blev förälskad direkt och några år senare stod hans hus färdigt. Det blev hans oas.

Regissörens närvaro på Fårö gick ingen förbi, allra minst de som bodde och verkade där. Arne Carlsson var en av de Fåröbor vars liv, i och med Ingmar Bergmans närvaro, tog en ny riktning. När filmen ”Skammen” skulle spelas in blev Arne Carlsson anlitad som lastbilschaufför.
–När inspelningen var slut var jag en av dem. Det var bra stämning, Bergman hade ett tajt gäng. Och han var noga med att arbetsdagen slutade vid 17-18. Det var inte vanligt i filmbranschen, det är det fortfarande inte, säger han.

”Nu Arne, får du lära dig min super 8-kamera” sa Ingmar Bergman till Arne Carlsson en dag inför arbetet med ”Viskningar och rop” som 1974 spelades in vid Taxinge slott strax utanför Stockholm.
Det var så det gick till när chauffören Arne Carlsson blev fotograf. Han fick gå i filmskola och lära sig rörlig bild. Den första produktionen han gjorde med en riktig proffskamera var ”Höstsonaten” med Ingrid Bergman i huvudrollen. Då det inte var filminspelningar fungerade han som en alltiallo, men framför allt var han och Ingmar Bergman helt enkelt två öbor som trivdes ihop. Arne Carlsson var en av dem som på Ingmar Bergmans begravning höll tal i bygdegården och bar kistan till gravplatsen tillsammans med andra Fåröbor.
–Han var trevlig, inte kaxig. Pratade med folk. Han pratade aldrig illa om någon här och han skröt ofta om Fårö då han träffade filmfolk i Stockholm, berättar han.

I och med att Ingmar Bergmans filmer blev kända över hela världen har Fårö väckt stort intresse. Många är de besökare som har frågat var Bergman bodde och blivit pekade åt ett helt annat håll. De skyddade honom från nyfikna blickar och ovälkomna intrång. De gav honom den trygghet och enskildhet han behövde. Nu är den geografiska placeringen för hans hus något mer känd, Hammars. Men kommer du till Fårö och frågar, kan du ändå mycket väl få en fullt medveten och felaktig anvisning (här väljer vi av respekt och för mystiken skull att inte placera ut fastighetens position på kartan).
Ibland fick dock en och annan besökare en rejäl överraskning.
–Vid ett tillfälle frågade en turist vid kiosken var Bergman bodde. Min syster som jobbade där svarade ”Fråga honom själv, han står bakom dig”. Så kunde det ju också bli, berättar Arne Carlsson.

Se Bergmans inspelningsplatser på Fårö i ett större format här (Pdf)

En tidig morgon ringde Bergman honom och sa ”Nu är det en jävla storm så åk och ta bilder på färjan”. Det kom sedan att bli Arne Carlssons favoritklipp, en dramatisk scen där färjan på grund av den hårda vinden var inställd men ändå måste gå ut för en sjuktransport. Det här finns med i ”Fårödokument 1979” där Ingmar Bergman och Arne Carlsson under ett års tid följer och intervjuar ett antal fåröbor. Tio år tidigare var det Sven Nykvist som var med och producerade den första dokumentärfilmen ”Fårödokument 1969”.
De här filmerna handlade om verkligheten som den var. Vardagen både med gott och med ont och med omgivningen och naturen som kuliss.
–Det var en kärleksförklaring till folket på Fårö.
Känslorna var ömsesidiga. Inne på Bergmancenter finns berättelser nedtecknade om regissören. Här är en, berättad av fåröbon Herman Östergren, statist i ”Skammen”:
”Du ska väl för fan inte glo in i kameran. Ja han svor mycket Bergman. Men han var en intressant och bra karl. Han pratade klokt och gjorde mycket för Fårö och norra Gotland”.

Läs mer: Programmet klart för Bergmanverckan på Fårö.

FAKTA
Ernst Ingmar Bergman (14 juli 1918-30 juli 2007)

Internationellt känd som regissör och manusförfattare för teater och film, dramatiker, teaterchef och författare. Bodde i Stockholm och på Fårö. Just Fårö hade stor betydelse för honom. Det var där han spelade in flera av sina filmer och gjorde även två dokumentärer om ön, ”Fårödokument 1969” och ”Fårödokument 1979”. Det var där han valde att leva sina sista år och det är också vid Fårö kyrka han är begravd, sida vid sida med sin sista och femte hustru, Ingrid Bergman (född Karlebo, efter första äktenskapet von Rosen) vars kvarlevor flyttades dit från Roslags-Bro kyrkogård.
Fyra av hans filmer har belönats (ännu fler har varit nominerade) med Oscarsstatyetter, det är ”Jungfrukällan” (1960), ”Såsom i en spegel” (1961), ”Viskningar och rop” (1974) samt ”Fanny och Alexander” (1983). Den sista filmen han skapade var ”Saraband ” (2003).

 

Bergmanveckan 22-28 juni
Den tolfte Bergmanveckan tillägnas skådespelerskan Ingrid Bergman som i år skulle ha fyllt 100 år.
Ett axplock ur programmet:
”Höstsonaten” (1978) med Ingrid Bergman i huvudrollen, är en av filmerna som kommer att lyftas fram extra under de här dagarna. Producenten Katinka Faragó har en föreläsning som heter ”Från Höstsonaten till Saraband” och det blir även en teaterföreställning med filmen i fokus, med Grynet Molvig och Paula Ternström i rollerna.
Musiken var mycket viktig för Ingmar Bergman vilket man även under Bergmanveckan tar fasta på. João MacDowell bjuder på opera baserad på ”Viskningar och rop”. Kompositören och jazzpianisten Jan Gunnar Hoff framför verk han skrivit under en tid då han som stipendiat bodde på Bergmangårdarna. Det blir också en föreställning av ”Trollflöjten”.
För dig som nu har blivit extra nyfiken på Fårö kan filmvisningarna i Bergmans egna lilla biograf passa perfekt.
Under veckan visas de filmer som har skapats på Fårö.
Två filmpremiärer blir det också; ”The Philosopher King” av regissören Rouzbeh Noori samt ”Miss Julie”, av Liv Ullman,
med Colin Farrel och Jessica Chastain i huvudrollerna.
Hela programmet hittar du på bergmancenter.se

  • Av: Lillebi Eriksson Gotland Just Nu/ Bild: Tobias Wallström
  • Publicerad 2015-06-09, 12:58

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons