Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Grogarnsberget_1-580-Foto-Bri.jpg

Här är Gotlands bästa utsiktsplatser

Får vi bjuda på några bra utsiktsplatser till kaffet? Packa utflyktskorgen, en filt och kikaren. Vi har listat 10 häftiga platser. Här är guiden till er som trodde att Gotland var helt utsiktslöst!

VÄSTRA GOTLAND:
Haugklintar

Haugklintar i Fröjel är en utflyktspärla som inte många känner till. Platsen, någon kilometer norr om Fröjel kyrka, bjuder på en riktig kanonutsikt och en stilla stund med havet och Karlsöarna som sällskap. Åk hit! Du kommer inte att bli besviken över den mäktiga utsikten.


Haugklintar i Fröjel

Klinteberget  
Klinteberget är en idyll med härliga promenadstigar. Berget som reser sig 25 meter över havet gör sig egentligen bäst innan lövsprickningen och när blåsipporna breder ut sig över berget. Från den sköna kalkstensplatån har du en hänförande utsikt över havet, Karlsöarna och flera gotländska socknar med ängar, åkrar och en och annan kyrka.


Klinteberget

Högklint:

Det kostar att ligga på topp! Högklint är en av Gotlands mest omtyckta turistattraktioner och något av ett alternativ till Karlsöarna. Här kan verkligen en känsla av svindel infinna sig på den 50 meter höga utsiktsplatån som stupar ner i havet. Var försiktig och håll i barnen när du njuter av den vidsträckta horisonten och den imponerande utsikten åt både norr mot Visby och söder. Besök gärna Högklint för att se en färgsprakande solnedgång. Magiskt och romantiskt – vi lovar! Dessutom är Högklint en riktig klassiker för picknick. 


Högklint

ÖSTRA GOTLAND:
Grogarnsberget  
Grogarnsberget beskrivs ofta som en av Gotlands allra naturskönaste platser.  Det stämmer, det här är verkligen storslaget!  Från det 30 meter höga berget har man en klar dag utsikt över en stor del av östra Gotland och Östergarnsholm. Förutom en vidunderlig utsikt hittar man en fornborg som är skyddad mot land av en lång vall. Från Grogarnsberget går en smal och slingrig men mycket vacker grusväg ner mot kusten och vidare söderut mot Herrvik.


Grogarnsberget

SÖDRA GOTLAND:
Husrygg:
Naturreservatet Husrygg är ett stort kustområde vid Hoburgen. Börja vandringen vid den gamla skyttepaviljongen och ta dig upp på de smala stigarna. När du kommit upp har du en strålande utsikt över Storsudret. På våren ser man gula våradonisar som sticker upp som små solar i sluttningarna i det vindpinade och karga hedlandskapet. Glöm inte kikaren, Husrygg är en populär observationsplats för fåglar. Tips: Ta på dig ordentligt, för platsen kan vara ganska blåsig! När du varit på Husrygg, åk gärna Kettelviksvägen söderut mot Hoburgen, den är otroligt vacker!


Husrygg

NORRA GOTLAND:  
Hallshuk:
Det är svårt att inte bli hänförd av utsikten från Hallshuk för det här slår det mesta! Klinten är en del av ett stort naturreservat mellan Ihreviken och Kappelshamn. Här kan man promenera med vidunderlig utsikt över havet, men var försiktig och gå inte för nära kanten.  Från klintkanten stupar det brant 25 meter ner mot en stenstrand och Hallshuks pittoreska gamla fiskeläge.
Bonus: Gör ett besök och en paus i det gamla fiskarekapellet.

Hallshuk

Lotsutkiken i Slite

Från Lotsutkiken har du en ovanlig utsikt för att vara Gotland: här finns nämligen Gotlands enda skärgård! Här ser du bland annat den natursköna och ensliga ön Enholmen som har fungerat som en försvarsansläggning med sitt strategiska läge under flera hundra år.  


Lotsutkiken i Slite

VISBY:
Södra Hällarna:
På det mäktiga natur- och friluftsområdet Hällarna i Södra Visby kan det vara hur mycket folk som helst, man kan ändå vara ifred och hitta lugnet! Det här är verkligen unikt och på köpet får du en blandning av olika gotländska naturtyper och en storslagen vy över Östersjön. Här finns branta klintar, fossilrika stränder, orkidéer och vinddrivna tallar. Ett riktigt naturskönt område inom gång- eller cykelavstånd från centrala Visby. Sedan försvaret lämnade området har det rustats upp med robusta parkbänkar, bra parkeringar, grillplatser, toaletter, informationstavlor och trappor som leder ner till havet.


Södra Hällarna

Klinten
En solnedgång från Klinten i Visby har verkligen extra allt. När det sista solljuset speglas i ruinerna och de gamla husen nedanför kan du ta ett riktigt pangfoto!  Den bästa utsikten med en storslagen vy hittar du på kyrkberget ovanför Domkyrkan, och därifrån norrut.


Klinten

Galgberget:
En promenad till Galgberget är ett måste för alla som besöker Visby. Tidig morgon eller solnedgång - välj själv! Idag är Galgberget ett skönt rekreationsområde med havsutsikt, men precis som namnet antyder har Galgberget en riktigt ruskig historia. Här hängdes de dödsdömda och placeringen över havet skulle verka avskräckande för både de sjöfarande och de som passerade förbi Galgberget.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons