Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Häng med på en ridtur på Fårö

Du behöver inte vara speciellt ridvan för att rida turridning på en islandshäst. Gotland.net hängde med på en tur på Fårö där vi fick prova på att både tölta och galoppera på strandängarna längs med Friggardsviken. Se bilder från den vackra ridturen!

Den här dagen har ett gäng gamla kompisar från Stockhomstrakten bokat in en ridtur hos Fia Lundberg som driver Fårö Islandshästar. De är alla i 70-årsåldern och ingen av dem har någon egentlig ridvana men ser ändå förvånansvärt lugna ut när de kliver in i stallet.  Fia försöker känna in gruppen för att matcha hästtyp med rätt person. På Gåsemora finns det hästar för alla, även för de som är rädda och inte har ridit så mycket, berättar Fia.
– Vad önskar mina herrar? Ni ser ju riktigt ståtliga ut. Det finns flera varianter att välja på!

Alla hästar har sin egen personlighet och önskemålen från gruppen är flera:
”Jag vill ha en halvvild” ”En medium rare” ”Absolut ingen ridhuskamel”.
–  Vi har Frenja, en smal och smäcker häst, berättar Fia.
– Då passar hon mig, kontrar en av männen blixtsnabbt och skrattar.

Fia Lundberg driver Fårö Islandshästar på Gåsemora sedan några år tillbaka med turridning året runt. Här går sammanlagt 60 robusta hästar på ett 200 hektar stort område som vetter vackert mot havet.

Vi går ner i de vackra strandängarna för att hämta hästarna som ska ledas upp till stallet för att ryktas, sadlas och tränsas.  Det är viktigt att gruppen får vara med från början redan i hagen, poängterar Fia.
– Det är viktigt att få känna, klämma och lära känna sin häst innan ridturen.

Fia hjälper en del upp i sadeln och sen bär det iväg. Islandshästars signum är deras extra gångarter och Fia lovar att vi kommer att få prova på tölt.
– Vi kommer inte att skritta många minuter. Vad säger mina killar om en tölt redan nu?  ropar hon till alla efter en kort stund.

Samtliga gillar läget och Fia förklarar hur man gör, korta tyglar, tryck till med vaderna – och visst! Bara efter några steg dansar hästarna fram på de fina gamla vägarna som snirklar sig förbi stenmurar i en mjuk fin tölt. Även för den som inte är ridvan är det lätt att sitta kvar i sadeln i den behagliga gångarten.

Det är den första lite bitiga höstdagen trots att vi nått in i mitten av oktober. Fia Lundberg berättar att hon är en riktig höstmänniska. Det är då hon upplever Fårö från sin allra bästa sida.
– Folk frågar om jag blir hemmablind, men det blir jag inte, trots att jag ser det här vackra varje dag.Fia Lundbergs medhjälpare Marona Lundmark håller med:
– Det som är mest fantastiskt med turridning är att man upplever saker och ting genom besökarnas ögon. När de blir entusiastiska och lyckliga, då är det verkligen som allra häftigast.

När vi ridit i någon timme genom det karga Fårölandskapet närmar vi oss havet. De robusta hästarna skrittar raskt ut i vågorna för att släcka törsten efter den första etappen av ridturen. Alla ryttare blir alldeles tysta och hänförs över hur vackert det är.  På hemvägen  galopperar och töltar vi längs med stranden och när vi närmar oss hemmahagen gnäggar kompisarna som inte fick följa med på ridturen igenkännande. 

Fia öppnar grinden och vi rider in för att sadla och tränsa av. Vallacken Heimir  rullar sig glatt framför mig innan han springer iväg till flocken som väntar under de vindpinade tallarna.
- Nu får hästarna bli häst igen! säger Fia.

FAKTA OM TURRIDNING PÅ GÅSEMORA:

VIKT:
Maxvikten för nybörjare är 90 kilo.

BARN:
Det är 12-årsgräns. Barn under tolv år får endast rida om de är vana och då tillsammans med målsman.

UTRUSTNING:
En sko eller stövel med klack är bra att rida i. Det finns hjälmar att låna i stallet.

TÄNK PÅ:
Att klä dig efter väder. Det kan bli blåsigt vid havet. Fingervantar är skönt att ha, liksom en tät jacka och gärna en tunn mössa under hjälmen.

TURER:
Fia lundberg erbjuder två och tretimmarsturer. Dessutom en heldagarstur och en tredagarstur.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons