Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotland Art Week - en välblandad konstcocktail

Gotland Art Week, som arrangeras vecka 34 runt om hela ön, har blivit ett etablerat evenemang på sensommargotland. Veckan ger utrymme för alla konstformer - Art Music och Art Food är några av nyheterna i årets upplaga den 20 till 27 augusti.

Kulturveckan Gotland Art Week bjuder på ett hundratal evenemang med allt från måleri, skulptur, foto och film till teater, musik, design, arkitektur och graffiti. Invigning med överraskningar blir det i Kultudralen/S:t Nicolai ruin på söndagskvällen den 20 augusti klockan 20:17, som året. Kvällens konferencier är Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern Gotland. Liksom tidigare år är programmet hemligt och utlovar en färgsprakande blandning av tal, musik, poesi, teater och dans.
– Konst har i alla tider haft i uppgift att vara ett verktyg för medkänsla och humanitet, ett språkrör för en obegriplig omvärld. Vi kommer att premiärspela ett stycke ur en pjäs som handlar om civilkurage och empati. För att förstå konst behöver man leva sig in i andra världar och i sina medmänniskor, säger Thomas Sundström.

Art baren är en samlingspunkt under veckan och i år hittar du den på Bageriet i Visby.
– Det finns en naturlig rörlighet på Stora torget och vår förhoppning är att även människor som inte direkt känner till Gotland Art Week ska hamna här och bli nyfikna. Varje kväll klockan 19 kommer vi att locka med olika slags event på Art baren – självklart blir det mycket musik, säger Nils Ingelmark, som är projektledare för Gotland Art Week.

Även tidigare år har man anordnat Art Safaris som startar i Visby och stannar till vid olika konstnärsateljéer och gallerier på ön. I år blir det en bussresa österut, förutom en tur norrut och en söderut. Safarin söderut äger rum torsdagen den 24 augusti och besöker formgivaren och konsthantverkaren Elena Berg Österdahl, konsthallen Körsbärsgården, formgivaren och glaskonstnären Rolf Sinnemark och konstnären Peter Lindberg. Fredagen den 25 augusti bär turen av norrut  till Gotlands Lampfabrik, Galleri Zelma, Skulpturfabriken och textildesignern Barbro Sandell. Österut kan du resa på lördagen den 26 augusti och besöka glasstudion Big Pink, Roma kungsgård och se konstsmide på Iron Maid It.

Onsdagen den 23 augusti arrangeras Gotland Art Music, en musikalisk palett på Joda bar & kök i Visby, ett samarbete mellan Gotland Art Week och Björn Persson bluesband. På scenen står även Mikayla, Babben Larsson och Pugh Rogefeldt.
– Där kan du uppleva en kväll med bland det bästa Gotland har att erbjuda i musikväg. Deep house, blues, jazz och rock, säger Nils Ingelmark.

Art Food är en annan nyhet på årets Gotland Art Week, ett samarbete med Kulinariska Gotland. Kockarna på de nio restaurangerna som ingår i nätverket Kulinariska Gotland får välja att tillaga en förrätt, en varmrätt eller en dessert, som sedan fotograferas och trycks upp på affischer.
– Det är det bildmässiga och estetiska som bedöms och alla kan rösta på sin favorit och ha chans att vinna en middag för två, berättar Nils Ingelmark.

Mötesplatsen och scenen för Young Art finns i Almedalen, där det bland annat kommer att byggas upp väggar för graffitimålning.
– Det är ett utmärkt tillfälle för de unga att visa upp vad de är med och skapar inom konst och musik. Det kommer att hållas workshops varje dag och på lördagskvällen fylls scenen av musik och dans, säger Pelle Jansson, koordinator för Young Art.

– Gotland är känt för sitt rika konst- och kulturliv sedan lång tid tillbaka och det vill vi spegla under Gotland Art Week. Det handlar inte om att växa i omfattning med fler programpunkter, utan främst om att förnya oss år för år, säger projektledaren Nils Ingelmark.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons