Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

GGN-start-580.jpg

Flera nyheter under årets GGN

Arrangörerna räknar med fulla startfält även i årets Gotland Grand National, vilket innebär att 3200 förare kommer att göra upp på Tofta skjutfält 27-28 oktober. GGN bjuder i år på en del nyheter för såväl tävlande som publik.

I dagsläget är 3076 förare anmälda till någon av klasserna under Gotland Grand National, världens största endurotävling.

– Motionsklassen kommer vi snart att behöva stänga, där börjar det bli fullt. Vi räknar med att landa på 3200 startande, vilket är lika många som förra året. Extra kul är att Guldhjälmsklassen och ungdomsklassen blir större i år, det är roligt för sporten, säger Nordic Sport & Events vd Conny Bohlin.

Bland de startande finns omkring 200 gotlänningar, resten är hitresta från fastlandet och övriga världen. I år kommer minst åtta nationer att finnas representerade på startlinjen. Klara för start är bland andra den sexfaldige VM-guldmedaljören i speedway Tony Rickardsson, fjolårets GGN-segrare Kenneth Gundersen och offroad-legenden Mike Brown från USA, som bland annat har vunnit International Six Days Enduro sex gånger.

– För oss som arrangör ska det blir riktigt kul och spännande med lite nya namn som kommer långväga ifrån. De senast sex åren har det varit utländska vinnare i GGN, senaste svensk var Mats Nilsson som vann 2010, säger Conny Bohlin.

Den 2,2 mil långa banan kommer att se ut som den brukar och gå över hal kalksten, genom vatten och lera och på snabba stigar.

– Det enda vi ändrar på när det gäller banan är att vi flyttar Guldhjälmsklassen från myren in i skogen. Det kan bli väldigt blött på myren och då blir det lite för tufft för de yngsta förarna, säger Conny Bohlin.

Även de vuxna förarna kommer att mötas av en del nyheter för året.

– Vi har till exempel tagit tillbaka tre timmars körtid, vilket innebär att eliten i år kan hinna ut på ett sjunde varv, berättar Conny Bohlin.

Dessutom görs en ändring i startlistan som kommer innebära att det är fler förare i banan under lördagseftermiddagen när eliten kör men lite luftigare än vanligt för motionärerna som kör på förmiddagen.

– På förmiddagen har det varit väldigt trångt och det har varit svårt för de snabba åkarna att köra om. I år flyttar vi hela klass 4 med motionärer 15-29 år till eftermiddagen, där de kommer att starta fem minuter efter eliten, säger Conny Bohlin.

Publiken kommer att kunna följa tävlingarna precis som vanligt, men däremot krävs i år att man kan fixa egen transport ut till skjutfältet.

– Vi kommer inte ha bussar som går från Östercentrum i år eftersom såpass få har utnyttjat dem. Vi flyttar istället de bussarna ut till skjutfältet, där fem bussar kommer att gå i skytteltrafik hela dagen. Publikinfarten vid Suderbys kommer inte att vara öppen i år, och vi uppmanar alla besökare att parkera bilen på skjutfältet och sedan utnyttja bussarna för att ta sig mellan olika delar av banan, säger Conny Bohlin.

Tävlingarna på Tofta skjutfält inleds fredagen 27 oktober med Guldhjälmsklassen för barn till och med 12 år, veteranklasserna och ungdomsklasserna. Dagen därpå är det dags för de stora motionsklasserna och eliten. Motionsklasserna, med undantag för 15-29-åringarna, startar med tio minuters mellanrum klockan 09:00-09:20. Eliten startar kl. 12:15 och 15-29-åringarna kl. 12:20.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons