Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Filmsafari till Bergmans inspelningsplatser

En omedelbar hemkänsla infann sig när Ingmar Bergman kom till Fårö första gången 1960, i sökandet efter en inspelningsplats för "Såsom i en spegel". Under inspelningen av "Persona" fem år senare bestämde han sig för att bygga ett hus i det karga landskapet. Utrustad med en Fårö-karta, med inspelningsplatserna utmärkta, kan du söka upp dem på egen hand.

Han föll för det karga landskapet med vindpinade träd, ängar och stenstränder – och det vita ljuset. På Bergmancenter kan du köpa en Fårö-karta (den finns både på svenska och engelska) med markerade platser och bege dig ut på filmsafari i den världsberömda regissörens fotspår. På kartan finns inspelningsplatserna för de fem filmer som Bergman spelade in på Fårö utmärkta: ”Såsom i en spegel” (1960), ”Persona” (1966), ”Skammen” (1968), ”En passion” (1969) och ”Scener ur ett äktenskap” (1973).

”Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag funnit mitt landskap, mitt verkliga hem”, sa Ingmar Bergman om sitt första möte med Fårö.
– Bergman kom till Fårö första gången 1960, på jakt efter rätt miljö för ”Såsom i en spegel”. Han ville egentligen spela in den på Orkneyöarna utanför Skottland, men filmbolaget ansåg att det var för dyrt, berättar guiden Kerstin Kalström, som även är husfru på stiftelsen Bergmangårdarna – Ingmar Bergmans hem som numera är en arbetsplats för stipendiater.

I första scenen i ”Såsom i en spegel” kommer fyra människor upp på en stenstrand ur ett skymningshav, däribland Harriet Andersson i rollen som Karin. Ingmar Bergman letade efter den stranden då någon i filmteamet föreslog Fårö.
– Han kom hit en blåsig dag i april. Här hittade han en stenstrand och en trädgård, där de byggde upp ett hus. I Skär på norra Fårö hittade han ett vrak och då han fick se raukarna var han såld. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Kerstin Kalström.

1965 kommer Bergman tillbaka för att spela in ”Persona”. Skådespelerskan Elisabet, spelad av Liv Ullmann, tystnar mitt i en scen av Elektra.
– Hon blir sjuk, idag skulle man säga utbränd. Läkaren, som spelas av Margaretha Krook, rekommenderar lantluft. Sjuksköterskan Alma, spelad av Bibi Andersson, följer med henne till Fårö, där de kommer varandra nära, berättar Kerstin Kalström.

I ”Persona” finns en lång tagning då Alma springer efter Elisabet på stranden och filmteamet hade byggt upp en räls i den tidens längsta kameraåkning. Inspelningsplatsen var stenstranden vid Hammars på sydöstra Fårö, i närheten av platsen där ”Såsom i en spegel” spelades in. Under inspelningen blev regissören förälskad i skådespelerskan Liv Ullmann och bestämde sig vid samma tid för att bygga ett hus på Fårö.

I början av 1970-talet köpte Bergman Dämba gård. Här spelade man in teveserien ”Scener ur ett äktenskap” om paret Marianne och Johan, med Liv Ullmann och Erland Josephson i huvudrollerna. Johan berättar plötsligt att han förälskat sig i en annan kvinna och att de ska resa till Paris dagen därpå. Paret skiljer sig och båda gifter om sig. Efter tio år träffas de igen, blir kära på nytt och börjar vänstra med varandra.
– Det blev kö till äktenskapsrådgivningen och Bergman fick skaffa hemligt telefonnummer eftersom många ringde och bad honom om råd, berättar Kerstin Kalström och fortsätter:
– ”Scener ur ett äktenskap” har påverkat och inspirerat många, inte bara till att ändra sina liv utan även konstnärligt: teveserien "Dallas" och Woody Allens film ”Fruar och äkta män” är några amerikanska exempel.

I filmen ”Skammen” hamnar musikerparet Eva och Jan, spelade av Liv Ullmann och Max von Sydow, mitt i ett krig, utan att veta varför. I en scen går de förbi en nerbränd kyrka och filmteamet använde då en modell, som placerades vid Lauterhorn och som nu finns att beskåda inne i biografen på Bergmancenter. Den stora branden spelades in vid Bondans en bit inåt land. Flykten i en båt spelades in vid stenstranden i raukområdet Langhammars på nordvästra Fårö i ett ruggigt och grått Bergmanlandskap.

I filmen ”En passion”, som visades på biograferna ett år senare, finns en scen som klipptes bort ur ”Skammen”.
– Det är en drömsekvens och eftersom ”Skammen” är en realistisk film ångrade Bergman sig och klippte bort den, säger Kerstin Kalström.
– Scenen ”Annas dröm”, som handlar om ödsligheten att vara flykting, flyttades till ”En passion” istället, där Liv Ullmann också har en roll. Hon gick på landtungan mellan havet och lagunen vid Langhammars, på en väg som inte var asfalterad då.

Den permanenta utställningen ”Fårö – Ingmar Bergmans filmiska landskap” är en utgångspunkt för safarin på egen hand. Den handlar om den starka relation som uppstod mellan Ingmar Bergman och Fårös landskap och dess invånare. Regissörens möten med Fåröborna; fiskare, småjordbrukare och skolbarn, dokumenterades i två filmer: ”Fårödokument 1969 och 1979”.
– Den första frågan Fåröborna fick av turister var alltid: ”Var bor Ingmar Bergman?” och då pekade de åt olika håll eller gjorde en svepande rörelse som ledde överallt och ingenstans. Det fanns en förtrolighet och respekt mellan Bergman och Fåröborna och de visste att han ville ha lugn och ro, säger Kerstin Kalström.
 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons