Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Drömska scener växer fram i fullmånens sken

På en vägg i sommargalleriet Hellvi Kännungs växer Jeff Olssons kolteckningar fram. Under några veckor är kalkstensladan hans ateljé och den 20 juli bjuds besökare in till hans gåtfulla bildvärld. Under vernissagekvällen spelar Darya & Månskensorkestern med influenser från finsk tango, en koppling till utställningens tema och stämning.

Galleristen Magnus Karlsson öppnade utställningsrummet i sommarhusets kalkstenslada för sex år sedan. Hellvi Kännungs är en filial till galleriet på Fredsgatan i Stockholm, men relativt frikopplat från verksamheten där. Han kallar det för projektrum och bjuder varje sommar in en eller fler konstnärer att bo och arbeta direkt på plats i galleriet, som förvandlas till en ateljé.

Inför galleriets sjunde sommarutställning är det konstnären Jeff Olssons tur, som är verksam i Göteborg. Det är hans allra första besök på Gotland. En söndag i slutet av juni anlände han med färjan mitt i natten och följde slingrande landsvägar norrut där grönskande sädesfält är granne med karg natur. Till slut hittade han huset där de bor och arbetar under sommaren – Jeff med utställningen och hans sambo med en avhandling.

Kalkstensladan har klätts med ett inre vitt skal i trä, en sal av ljus för konsten, och det är framför en av dessa tomma väggar som Jeff Olsson stod morgonen efter ankomsten. Den enda idén han hade med sig hit var en teckning av en eld, där ett ansikte kan urskiljas i lågorna och där gränsen mellan illusion och verklighet suddas ut i stunden. Han började där, mitt på väggen, och låter motiven sakta men säkert växa fram när dagarna går. En ström av berättelser i ett landskap befolkat av människor och djur, drömska scener som hänger ihop på ett mystiskt sätt. Månen upprepar sig flera gånger för att visa att tid passerar i bilden.

Själv tänker jag först på kultteveserien Twin Peaks när jag ser väggteckningen: natten, dubbelheten, elden och det gåtfulla i uttrycket. Man anar även influenser från olika slags myter, sagor, fabler och skräckberättelser. Den eviga kampen mellan ljus och mörker, och människans komplexa förhållande till naturen. Något uråldrigt och samtidigt helt nytt. Jeff Olsson vill hålla verken öppna för olika slags tolkningar.

– Jag har en liten ateljé hemma och det var länge sedan jag jobbade i ett så här stort rum. Det är befriande och jag känner mig mer avslappnad här. Det händer något när man byter miljö och bryter med rutinerna i sin vardag, säger han.
– Det är skönt att vara på plats i utställningsrummet redan under arbetsprocessen. Jag har jobbat i stort format på papper tidigare, men det här är första gången som jag gör en teckning direkt på en vägg.

Jeff Olsson tecknar i blyerts, kol och grafitpulver, som han löser upp i vatten och målar med pensel. Här på galleriväggen i Hellvi ritar han med kol direkt på de vitmålade galleriväggarna. Ådringarna i träet lyser igenom teckningen och blir en del av den.
– Jag hittar nya berättelser hela tiden. När jag tecknar något uppstår något annat. Jag hoppas kunna ta med mig idéerna jag fått här hem till ateljén i Göteborg, säger han och tillägger:
– Inspiration för mig är energin som en plats kan ge mig. Det jag ser när jag promenerar här längs stigarna och landsvägen kanske inte dyker upp i bildvärlden, men det finns där som bränsle och väcker fantasin.

En av skulpturerna i galleriet är en senapsgul jacka som Jeff Olsson tecknat på och hängt över en stor gren. Teckningar av hästar, ovädersmoln, lejon och granar. Jeff Olsson är född i Kristinehamn i Värmland och växte upp omgiven av granskog.
– Jag hittade grenen här på gården. Jackan tog jag med mig hemifrån. Det är en gammal arbetsjacka, troligen från en bensinmack i Nevadaöknen. Jag har jobbat i en klädbutik som sålde sådana här kläder. I en bok som vi hade i butiken fanns fotografier av sjömän och soldater som ritat på varandras jackor, berättar han och fortsätter:
– Jag tänkte att det här kanske kunde vara en arbetsjacka för poeter. Jackan blir nästan som en rustning, där man använder bildvärlden för att skydda sig från saker. Det finns en dragning till besvärjelser och vardagsritualer i mina verk.

Jeff Olsson började måla i tidiga tonåren och under utbildningen på Gerlesborgskolan och Valand Konsthögskola tog teckningen över.
– En teckning är enkel att ta med sig överallt och man kan välja att jobba snabbt eller hålla på länge. Det passar olika humör och temperament, säger han.

På vernissagekvällen torsdagen den 20 juli spelar Darya & Månskensorkestern, som i drygt tio år haft den vemodiga finska tangon som ledstjärna i sin musik. I bandets senaste album ”Uusi Atlantis – Det nya Atlantis” finns en teckning av Jeff Olsson.
Utställningen på Hellvi Kännungs pågår till och med den 30 juli och är öppen varje dag.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons