Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotlands lucia 1060 Foto Krister Nordin.jpg
Bild: Krister Nordin, arkivbild

Det blir intensiva dagar för Gotlands Lucia

Under några intensiva decemberdagar delar Lucia och hennes vänner med sig av ljus, värme och musik runt om på Gotland. I år stannar Lucia till fler gånger än tidigare.

Det blir fler stopp i år och vi kommer att göra mängder med framträdanden under några intensiva dagar, säger Rolf ”Herman” Wahlgren, som varit Luciageneral utan avbrott sedan 1976.

Årets Lucia Ellen Broström med tärnor gör ett av sina första framträdanden på ön på Landsarkivet i Visby den 6 december. Där finns även hela Gotlands Tidningars bildsamling över alla Lucior och Luciakandidater som medverkat genom åren.

Utnämningen av Gotlands Lucia startade 1939 av Gotlands Folkblad, men numera är det Gotlands Tidningar som står bakom det uppskattade Luciafirandet, och 80-årsjubileet närmar sig med stormsteg.

Varje år utses sju Luciakandidater där kraven är att man ska vara 17 år fyllda, vara bosatt på Gotland och kunna sjunga eftersom det är många sångstunder under den efterföljande Luciaturnén.

I år stannar Luciatåget till cirka 60 gånger runt om på Gotland vilket i praktiken innebär betydligt fler uppträdanden än så. Ett stopp kan nämligen innebära, exempelvis, ett större äldreboende där Lucia med följe sprider sång och glädje på flera olika avdelningar.

Höjdpunkten och det avslutande uppträdandet blir i Visby domkyrka, som brukar vara fullsatt in till sista kvadratdecimeter, och det är även där som själva Luciakröningen sker.

I domkyrkan får Lucia och hennes tärnor förstärkning i sången av Lucia-kören som består av tidigare års Lucior och tärnor.

– När jag ser kandidater från tidigare år och lyssnar på när de sjunger, ja då händer det att det kommer några tårar, säger en mycket engagerad Luciageneral, Rolf ”Herman” Wahlgren.

Under Lucias färd runt om på Gotland görs en insamling till välgörande ändamål. Traditionsenligt går insamlingen till FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar.

LÄS MER: Gotlands Lucia: Vi kommer att ha superroligt!

  • Av: Eva HC Nyström
  • Publicerad 2017-12-04, 13:00

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons