Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Cykeltur-sodra-liten.jpg

Cykla på södra Gotland

Häng med på en cykeltur på södra Gotland! Philip Willners som anordnar cykelloppet Gotland360 har lagt upp en trevlig tur på Sudret, som gotlänningarna själva kallar södra Gotland. Landskapet är lummigt och har härliga stränder att stanna till vid. Och så cyklar vi den vackra kustvägen längs naturreservatet Husrygg och gör ett besök vid Hoburgsgubben, såklart!

HÄR kan du skriva ut en karta över cykelturen på södra Gotland.

Turen på södra Gotland startar i Fide, vid Fidekorset. Ta gärna en titt på Fide prästänge innan du cyklar vidare söderut mot samhället Burgsvik, där det finns gott om både restauranger och kaféer.

På Grå Gåsen spelas det populära tv-programmet "Så mycket bättre" in i början av sommaren. Sommartid anordnas dessutom konsertsuccén "Så mycket Burgsvik" några tisdagskvällar i juli i samhället. Nere vid Burgsviks hamn finns en utmärkt liten långgrund sandstrand att bada vid. Vid hamnen kan man äta och lyssna på musik vid det gamla hamnmagasinet som drivs av fyra familjer.

När du besökt Burgsvik tar du dig vidare i riktning mot Vamlingbo kyrka.
Strax innan kyrkan svänger du höger till havet och efter fem kilometer svänger du höger igen ner mot Kettelvik. I sandstensbrottet vid Kettelvik har man brutit sandsten i hundratals år, och sommartid kan det finnas en stenmästare på plats som visar hur man hugger i sten. Du kan se spår av brytningen längs Kettelviken än idag.

(Innan du cyklar ner mot Kettelvik kan du gärna ta dig tid till att cykla fram till kyrkan för att besöka Vamlingbo prästgård där konstnären Lars Jonsson har ett eget museum. I ladugårdslängorna finns också Forum Östersjön, ett museum med Östersjön som tema och Naturum Gotland. I prästgården finns det dessutom tillfälle till både mat och fika. Gör du en avstickare till Vamlingbo prästgård, vänd i så fall tillbaka igen och sväng av mot Kettelvik).

Efter besöket vid Kettelvik fortsätter du den slående vackra kuststräckan längs havet mot Hoburgen och Hoburgsgubben.
  
Naturreservatet Husrygg.


Våradonis.

Om du cyklar på våren kan du få se den exotiska våradonisen som växer på naturreservatet Husrygg, några kilometer innan Hoburgen. Våradonisen brukar blomma mellan mitten av april och mitten av juni. 

När du kommit fram till Hoburgsgubben som är en av Gotlands mest kända raukar kan du både äta och fika sommartid när restaurangen som vetter med havet är öppen. Gör gärna ett besök uppe vid gubben och njut av utsikten över hedlandskapet och Östersjön.

Därefter cyklar du vidare genom socknen Sundre som är Gotlands minsta och sydligaste socken. Gör gärna ett stopp vid Konstnärsgården, där du kan ströva runt i visningsträdgården, gå på konsthallen och fika. Efter några kilometer passerar du Muskmyr där det finns en fin orkidélokal strax norr om myren, ett fågeltorn och en naturstig.

Fortsätt sedan mot Holmhällar längs små vägar med vackert lagda stenmurar.  Sväng av vid skylten "Holmhällar" där det finns tillfälle till både bad, mat och boende. Nere vid havet intill pensionat Holmhällar ligger ett fiskeläge med bodar som har fina flistak enligt gammal tradition. Bodarna vetter ut mot ön Heligholmen.Därefter tar du dig vidare norrut mot Hamra. Den långsmala socknen är bland annat känd för att musikern Göran Ringbom som skrev Snabbköpskassörskan bor här. I socknen finns dessutom Hamra krog som har öppet på sommaren. Det är Göran Ringbom och hans familj som har byggt upp verksamheten vid Hamra krog.    

I Hamra kyrka kan du göra ett stopp och se den minnestavla som invigdes för några år sedan över den stora sjökatastrofen där tolv män från socknen omkom år 1829. Över 30 barn blev faderslösa och 11 kvinnor förlorade sina män.

Efter Hamra passerar du strandsocknen Öja. Socknen vetter mot havet i både öster och väster! Gör gärna ett besök vid Öja kyrka och titta på Öjamadonnan som är en kopia av den ursprungliga som hänger på Gotlands Museum. Alldeles intill kyrkan finns det fina kyrkänget som har många orkidéer. Sedan cyklar du vidare norrut mot Fide där du började din härliga cykeltur på Sudret!

Läs mer:
Här hittar du tre cykelturer till som Philip Willners lagt upp för Gotland.nets läsare. Samtliga turer är på omkring 7,5 mil och är på mindre vägar som inte är hårt trafikerade.
Cykla på östra Gotland
Cykla på Fårö 
Cykla i Visby med omnejd

Läs mer: Om sevärdheter på södra Gotland
Läs mer: Naturåret på Gotland.

Fotnot: Flera av de serviceställen och andra sevärdheter som vi nämner i artikeln har öppet under högsäsong.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons