Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Cykla på Fårö

Häng med oss till Fårö, bland raukar, sandstränder, stenmurar och Bergman såklart! Philip Willners som anordnar cykelloppet Gotland360 har hjälpt Gotland.net med fyra cykelturer på Gotland. Turerna är på drygt sju mil, går nästan enbart på mindre asfaltsvägar och har få vänstersvängar. Turen på Fårö startar och slutar vid färjeläget vid Broa.

HÄR kan du trycka ut en karta över cykelturen på Fårö.

När du anlänt med färjan till Broa på Fårö svänger du höger vid väderkvarnen som du ser från färjan. Du cyklar förbi Dämba och Hammars som var Ingmar Bergmans bostad i 40 år och tar dig vidare upp mot Fårö kyrka där mästerregissören Ingmar Bergman ligger begravd på kyrkogården som ligger vackert beläget mot havet.Vid kyrkan ligger även Fårö infocenter. I Fårö kyrka finns den berömda Käutatavlan från 1600-talet som på danskt Fårömål beskriver när 15 säljägare drev iväg från land ut till havs. Några av dem drev iväg ända till fastlandet, och som tack för att de överlevde lät de måla den stora käutatavlan. Det finns även en mindre tavla i kyrkan som beskriver ett liknande äventyr.

Efter stoppet vid kyrkan fortsätter du norrut mot Bergmancenter där det finns tillfälle till att äta och fika och se på utställningar på det museum som finns om Ingmar Bergman och hans livsgärning. För de yngre finns en spännande Skaparverkstad!Efter någon kilometer passerar du Kutens bensin  det mytomspunna stället med rostiga bilvrak där Bill Haleys Comets och Seasick Steve har uppträtt. Krogen har blivit en riktig institution och Kutens ägare Thomas Lindholm har fått region Gotlands kulturpris för sitt livsprojekt på Fårö.

 
Cykla därefter mot Fårö bygdegård som ligger på höger sida, sväng av mot Gåsemora,  som är en fin gård med en enastående havsutsikt. Här finns även tillfälle till övernattning. Den fantastiska gården som ligger vid havet drivs av Birgitta du Rietz som utnämndes till Årets Gotlänning av Gotlands Tidningar 2014. På sommarkvällarna arrangeras konsertkvällar i den gamla ladan. Artister som uppträtt i ladan är bland andra Laleh, First Aid Kit, Eldkvarn och Melissa Horn.

Efter en liten bit kommer du till den härliga badstranden Sudersand som valts till världens finaste strand i en omröstning i DN. Stranden som är flera kilometer lång och vänd mot söder sprudlar av liv och här kan du både bo, äta och bada vid den barnvänliga långgrunda stranden. I närheten av Sudersand finns en minnesplats över Olof Palme, som tillbringade sina somrar på Fårö tillsammans med sin familj i över trettio år.

 

Bortom Sudersand kan du göra en avstickare till den tusenåriga Ava-eken som Carl von Linné beskrev på sin gotländska resa 1741. Han berättar hur resesällskapet svalkade sig i hettan vid eken med den enorma stammen som idag är fem meter i diameter. Mot slutet av maj när eken blommar är den extra ståtlig att titta på.

Styr därefter ut mot Fårö fyr och cykla mot den vidsträckta sandstranden längst ut på norra Fårö, Norsta Auren. På den avlägsna stranden kan det förekomma en och annan nakenbadare eftersom den är ett inofficiellt nakenbad och ligger förhållandevis ostört. Ytterligare en paradisisk strand på Fårö är den långa vidsträckta stranden vid Ekeviken som du därefter passerar. I närheten av Ekeviken cyklar du dessutom förbi kafét Sylvis döttrar och Fårös enda livsmedelsaffär, Ica Nyströms, som har året-runt-öppet.

Cykla därefter ut på stora vägen igen söderut i riktning mot färjeläget.
Sväng av till höger vid skylten Langhammars och ta dig till Langhammars raukfält, det magnifika raukområdet med en fin klapperstensstrand ute på Fårös spets. Langhammars är ett av Gotlands mest kända raukområden,
Vägen dit är ganska smal och vindpinad och det kan finnas lamm på vägen.
Se därför upp för färistarna på vägen, som är ett slags gallergrindar som stoppar lammen från att smita iväg.Därefter kommer du till Helgumannens gamla fiskeläge. Idag finns femton bevarade fiskebodar i fiskeläget som ligger vackert utplacerade i det karga Fårölandskapet. Extra häftigt är det att besöka stranden en stormig höstdag och söka lä mot bodarna när vågorna piskar upp mot stranden.På cykelturen passerar du dessutom Sveriges största sammanhängande raukområde, naturreservatet Digerhuvud som ligger väster om Langhammars. Här finns hundratals raukar och den högsta är åtta meter hög. Området är dessutom populärt för djupdykning.

Ytterligare ett tillfälle till fikapaus sommartid har du på den här vägsträckan vid Lauters kafé.

Cykla därefter tillbaka ner mot Fårö kyrka igen och sväng av höger mot färjeläget vid Broa, där du började din cykeltur på idylliska Fårö!

LÄS MER: Philip Willners tipsar om ytterligare cykelturer på Gotland:
Cykla på östra Gotland
Cykla på södra Gotland 
Cykla i Visby med omnejd

Här kan du läsa mer om vad du kan göra på Fårö!

Fotnot: Flera av de serviceställen och andra sevärdheter som vi nämner i artikeln har öppet under högsäsong.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons