Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Cykeltur-visby-liten.jpg

Cykla i Visby med omnejd

Häng med på en cykeltur som startar vid Kruttornet i Visby. Vi tar dig med på en 7,5 mil lång runda till Kneippbyn, Högklint, Lummelundagrottorna och Brucebo innan du är tillbaka i Visby igen. Philip Willners som anordnar cykelloppet Gotland360 har lagt upp turen för Gotland.net:s läsare.

HÄR kan du trycka ut kartan på cykelturen över Visby.

Turen utgår från Strandpromenaden och Kruttornet i Visby. Ta dig söderut längs med Visby hamn mot Klintehamn på väg nummer 140. 

Efter några kilometer så kommer du till en skylt där det står "Kneippbyn", sväng in där och cykla till Pippi Långstrumps hus och sommar- och vattenland.Efter Kneippbyn cyklar du förbi Fridhem där prinsessan Eugénie bodde sommartid på 1800-talet för att kurera sin hälsa. I det vackra huset med snickarglädje som vetter ut mot havet drivs idag ett pensionat. Det finns dessutom en liten kaffestuga öppen på området under sommaren.Gör därefter gärna en avstickare ut till det vackra Högklint där du har en fantastisk utsikt över Östersjön och Visby från den 48 meter höga klinten.


Högklint

Sedan tar du dig vidare mot Ygne där du kan göra ett stopp för att gå ner på den fina stenstranden. 

 
Stranden vid fiskeläget i Ygne.

Cykla sedan ut på stora Toftavägen igen (väg 140) och cykla på cykelbanan mot Visby. När du kommer till skylten vid Västerhejde kyrka svänger du höger. Här kan du stanna till vid gårdskrogen Lilla Bjers där allt som odlas och tillagas är ekologiskt. Titta gärna in i Västerhejde lilla kyrka innan du svänger vänster i riktning mot Visby igen.

När du kommer till en stor rondell (Terra Nova-rondellen) cyklar du ringleden rakt fram mot Visby brandstation på väg 148. Passera brandstationen och sväng vänster efter stationen. (Var försiktig när du svänger vänster på den stora vägen!).

Efter några kilometer kommer du ner på Lummelundsväg där det finns en cykelbana. Ta till höger på väg 149 och cykla en kilometer. Sväng därefter av mot Väskinde kyrka. När du cyklat några kilometer på den vägslingan är du tillbaka på väg 149 igen.

Svänger du vänster så är du på väg tillbaka till Visby, men cyklar du till höger dröjer det inte länge förrän du är vid Lummelunds bruk och Lummelundagrottorna som är en av Gotlands största turistattarktioner. Grottorna upptäcktes av tre tonårsgrabbar på 1940-talet. Här finns också café sommartid. Ta gärna en promenad i den vackra parken, titta på vattenfallen och det stora kvarnhjulet.

LÄS MER: Häng med oss på en guidad tur till Lummelundagrottorna här


Lummelundagrottorna Foto: Mikael Edlund

När du varit vid grottorna och de fina omgivningarna vid Lummelundsbruk vänder du och cyklar upp för den branta backen tillbaka mot Visby. Vid skylten Krusmyntagården kan du göra ett stopp vid den fina örtagården där det växer cirka 200 ört- och läkeväxter. Här finns även en restaurang där du kan äta.Sedan cyklar den fina vägen tillbaka förbi Själsö, där det finns ett kafé och bageri och en vacker fiskehamn.


Fiskebodar vid Själsö. 

Efter Själsö kommer du till konstnärshemmet Brucebo. Här finns ett museum över konstnärsparet William Blair Bruce och Carolina Benedicks Bruces hem, som byggdes mellan 1900 och 1906. Museet är öppet för guidade visningar sommartid.


Brucebo. Foto: Maria Molin

LÄS MER OM BRUCEBO:
Följ med på en guidad tur till konsnärshemmet Brucebo här

 

Vid Brucebo cyklar du upp på stora vägen igen och svänger ner där det står Snäck. (Se upp för de branta backarna ner mot havet...). Cykla därefter raka spåret mot Visby och Kruttornet där du började din härliga cykeltur!

Läs mer:
Här hittar du tre cykelturer till som Philip Willners lagt upp för Gotland.nets läsare. Samtliga turer är på omkring 7,5 mil och är på mindre vägar som inte är hårt trafikerade.
Cykla på östra Gotland
Cykla på Fårö 
Cykla på södra Gotland

Läs mer: Naturåret på Gotland.
Läs mer: Här hittar du mer tips om vad du kan göra i Visby med omnejd

Fotnot: Flera av de serviceställen och andra sevärdheter som vi nämner i artikeln har öppet under högsäsong.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons
Annons