Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Åk på spännande rauksafari på Fårö

Att besöka de gotländska raukarna är en mäktig upplevelse. De är alla väl värda beslutet att ge sig ut på en egen rauksafari.

Raukar står i landskapet likt sovande jättar eller, som de kanske kan uppfattas i skymningen, som gåtfulla spöken. På Gotland finns det drygt ett tjugotal raukområden, av vilka de flesta återfinns på norra Gotland. En handfull områden hittar du på östra och södra Gotland. Att försöka hinna med och se dem alla under en dag blir därför lite väl hektiskt om man samtidigt vill passa på att njuta. Väljer man istället att göra en rauksafari enbart på Fårö, som har Sveriges största sammanhängande raukområde, så finns där så mycket som ett hundratal raukar att studera. På en sträcka på cirka 3,5 km kan man i lugn och ro ta in alla spännande former som dessa geologiska fenomen har att bjuda på.

Raukarnas stenpelare har sitt ursprung i över 400 miljoner år gamla korallrev och har skapats genom att vattnet nött bort skiktade bergarter så att den hårda, fossilrika kalkstenen är kvar. På Fårö ligger alla dessa stenpelare inom naturreservatsområde, intill havet på öns västra sida. Raukfälten börjar i sydväst vid Släthällar och går upp till Helgumannens fiskeläge i nordost. I Gamla hamn finns den kända raukporten ”Kaffepannan”, även kallad ”Hunden” och ”S:t Oles port”. I närheten finns även ett 15-tal gravar som troligen är från vikingatid, enligt uppgifter från Länsstyrelsen. Samtliga raukområden är tillgängliga med bil via kustvägen.  

Att uppleva havet som med kraft slår in mot dessa ståtliga kalkstensformationer eller att en majkväll uppleva när solen dyker ner i havet är oförglömligt. Likaså att med familjen tillbringa en heldag där, med medhavd matsäck. Glöm dock inte att visa naturreservatet respekt. Viktigt att veta är även att vid bad vid klintkanter och raukfält så måste man iaktta stor försiktighet eftersom det är kraftiga strömmar under vattnet vid pallkanterna.  

I de vattenansamlingar som bildas mellan raukarna däremot kan det vara spännande för de små i familjen att studera småkryp och plaska i det ljumma vattnet även om praktiska skor är att rekommendera. Den kantiga kalkstenen kan nämligen vara både bitande vass och slipprigt hal. Dessa utflyktsmål är precis så spännande som det låter. Precis som det kan vara när man går på safari.

Läs mer om Fårös raukområden:
Digerhuvud
Gamla hamn
Langhammars

  • Av: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2016-05-06, 12:14

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons