Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Almedalen-var-580.jpg

10 tips för dig som ska till Gotland i vår

Trots en del kortare bakslag har våren redan kommit till Gotland. Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som vill möta våren på ön!

April och maj brukar vara härliga månader på Gotland med en spirande grönska och gott om roliga evenemang att besöka. Här hittar du våra bästa vårtips!

Gotländsk sparris
Färsk sparris - en delikatess! Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Njut av gotländska primörer
Sparris, ramslök, kaiplök, vitlök och rabarber. Våren och försommaren är primörernas tid! Åk en runda till några av Gotlands gårdsbutiker och handla pinfärska grönsaker direkt från odlingen.
Hitta gårdsbutiker

DBW:s Botaniska Trädgård i Visby
DBW:s botaniska trädgård i april. Foto: Kerstin Klint

Ta en promenad i DBW:s botaniska trädgård
Visbys botaniska trädgård, Botan kallad i folkmun, är fin att besöka året om, inte minst på våren när det knoppas på träd och i rabatter. I april brukar växtligheten ta ordentlig fart. Då börjar bland annat mandelträd och japansk magnolia sin vackra blomning.
Hitta till DBW:s botaniska trädgård

Brasa
Foto: Kerstin Klint

Ät ute!
Ett besök på någon av Gotlands alla prisade krogar är aldrig fel, men i det här fallet är det ute som i utomhus vi syftade på. Vid många av Gotlands vackra naturreservat finns iordningsställda grillplatser med fantastisk utsikt. Inte mycket slår en promenad i vackert vårväder kombinerat med korvgrillning! Södra Hällarna i Visby, Folhammar i Ljugarn och Sigsarve på norra Gotland är exempel på några natursköna platser som erbjuder grillmöjligheter.
Hitta till Södra Hällarna, Folhammar och Sigsarve

Blåsippor på Gotland
Blåsippor i olika kulörter. Foto: Bosse Eriksson

Gå på blåsippsjakt!
Redan i februari börjar de första rapporterna komma om blommande blåsippor på Gotland. I april kan marken på sina ställen täckas av hela fält med de söta små sipporna. Klinteberget nära Klintehamn, vägen upp mot Högklint söder om Visby och Strömmaån i Stånga är tre säkra kort för dig som är på blåsippsjakt!
Hitta till Klinteberget, Högklint och Strömmaån

Vårdoppet
Vårdoppet vid Snäck. Foto: Henrik Radhe/Gotlands Allehanda

Ta årets första dopp (eller stanna på land och tittat på andra som gör det)
Nej, det är inget aprilskämnt. Den första april varje år tar gotlänningar och modiga besökare ett gemensamt dopp vid Snäckgärdsbaden, oavsett väder. Det har badats i snö, tjock dimma, isande vind och förstås i vackert och soligt vårväder. Den som inte själv vill hoppa i är varmt välkommen att heja på! 1 april kl. 15:00 är tiden som gäller.

Föl på Lojsta hed
Nyfödd på Lojsta hed. Foto: Britt Kiderud

Runda magar och föl på Lojsta hed
Framåt slutet av april brukar de första fölen för året födas i den viltgående russflocken på Lojsta hed. Då går russen fortfarande i sin vinterhage nära parkeringen vid Gerum korsgata och brukar vara ganska enkla att få syn på. Om du vill vara säker på att få se hela flocken samlad så rekommenderas ett besök i samband med hingstsläppet 28 maj.
Hitta till russparken på Lojsta hed
Läs om årets hingstsläpp

Våradonis vid Husrygg
Våradonis vid Husrygg. Foto: Britt Kiderud

Hälsa på de rara örterna vid Husrygg
Ett blommande vårtecken som är relativt unikt för Gotland är våradonisen, som i Sverige bara växer på Öland och Gotland. Växten är fridlyst och giftig, men ack så vacker att se på! Från mitten av april till mitten av maj blommar den i det fantastiskt vackra naturreservatet Husrygg på sydligaste Gotland. Väl värt en utflykt!
Hitta till Husrygg

Påskmarschen i Visby
Påskmarschen i Visby. Foto: Malin Stenström/Helagotland.se

Ta en sväng i stan med tusentals påskkärringar
På skärtorsdagen drar vi sedan 44 år tillbaka på oss sjaletten och går man ur huse, för då är det påskmarsch! Omkring 4000 utklädda barn och vuxna brukar följa med på promenaden från Östercentrum till påskäggsutdelningen i Almedalen. Marschen startar kl. 16:00.

Glass i Visby hamn
Glass i Visby hamn. Foto: Eva HC Nyström/Gotland Just Nu

Njut av årets första glass
I Visby finns alla chanser att äta en riktigt god glass. Det svåraste är att bestämma vad man vill ha! I glassbaren i hamnen finns över 250 spännande smaker att välja bland, och i glassbaren på Hästgatan tillverkar man sin egen glass med mycket kärlek och grädde.

Öppna ateljéer på Gotland
Foto: Maria Molin

Åk på konstrunda
På Gotland finns många konstnärer och konsthantverkare som har öppet i sina ateljéer och butiker året om, men extra stort är konstutbudet under Öppna ateljéer i Kristi himmelsfärdshelgen. Redan 29 april öppnar en samlingsutställning på Konstmuseet i Visby där du kan se ett verk av varje deltagande konstnär, hitta dina favoriter och lägga upp din runda.
Se vilka som deltar i Öppna Ateljéer 2017


Vi ses på Gotland i vår!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons