Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Smultronstallen-augusti-201.jpg

10 smultronställen i augusti

Härliga augusti är här, med ljumma kvällsdopp och kräftskivor i månskenet. Här tipsar vi om några av våra gotländska favoritplatser att besöka i augusti!

Gotska Sandön
Foto: Maria Molin

Ett kvällsdopp på Gotska Sandön
Drömmer du om en vidsträckt strand där sanden är mjuk och följsam under dina bara fötter, en plats där du kan vara ensam med det öppna havets horisont? Där du senare kan slå dig ner i den varma sanden efter ett kvällsdopp i solnedgången. På Gotska Sandön kan du få en strand för dig själv i flera timmar. Du reser till ön med båt från Nynäshamn eller Fårösund. Bor gör man vid lägerplatsen eller i fyrbyn strax intill.

Augustimåne
Foto: Britt Kiderud

Njut av augustimånen
I augusti står månen nära horisonten, vilket gör att vi uppfattar den som större och starkare lysande än under andra tider på året. Gotlands kust erbjuder otaliga vackra platser där man kan njuta av den välfyllda månen, kanske i samband med en kräftskiva? Om du vill njuta av fullmånen så är det i år den 7 augusti som gäller.

Petesgården
Foto: Maria Molin

Upplev 1800-talsmiljön vid Petesgården
Utställningar, antikbod, trädgårdscafé, lekstuga och museum på en välbärgad gotländsk bondgård från 1800-talet. Det finns mycket du kan uppleva på Petesgården, naturskönt belägen i Hablingbo vid Gotlands sydvästra kust. Gården är öppen varje dag under hela augusti.

Ljugarns strand
Foto: Jenny Kiderud

Promenera längs stranden i Ljugarn
Den anrika badortern Ljugarn är en av de riktiga pärlorna längs Gotlands östra kust. Här finns gott om caféer och restauranger och en lång fin sandstrand att breda ut handduken på. Om du promenerar norrut längs stranden kommer du så småningom fram till Folhammars fina raukområde.

Vamlingbo prästgård
Foto: Maria Molin

Museibesök vid Vamlingbo prästgård
Vid den vackra gamla prästgården i Vamlingbo samsas fyra verksamheter: Museum Lars Jonsson som visar konst av den kände naturmålaren, det mysiga Prästgårdscaféet, Forum Östersjön där det visas en utställning med Östersjötema och Naturum Gotland där du kan lära dig mer om Gotlands djur- och naturliv. Öppet dagligen under hela augusti.

Elinghems ödekyrka
Foto: Jenny Kiderud

Morgonfika vid en ödekyrka
På den gotländska landsbygden finns flera vackra ödekyrkor i mysig miljö. En av dem, Elinghems ödekyrka, hittar du i Hangvar socken på norra Gotland. Kyrkan byggdes på 1200-talet som sockenkyrka i Elinghem, en socken som inte finns längre. Kyrkan övergavs troligen på 1600-talet, men resterna av den är än idag väl värda ett besök. Varför inte packa ner frukosten i en korg och njuta av den i det intilliggande änget? Ett fint sätt att starta en augustidag.

Roma kungsgård
Foto: Jenny Kiderud

Hantverk och fika vid Roma kungsgård
En ståtlig allé leder fram till Roma Kungsgård och klosterruin på mellersta Gotland. Här samlades man på vikingatiden för att hålla allting, och än i dag är Kungsgården en levande mötesplats. Här hittar du flera butiker som säljer gotländskt hantverk, konstutställningar, ett mysigt café och en kulturhistorisk utställning. Roma kungsgård är öppen varje dag i augusti.

S:ta Karins ruin
Foto: Kerstin Klint

Besök Visbys öppna ruiner
Under medeltiden byggdes väldigt många kyrkor i Visby. Bevarad som kyrka än idag finns bara stadens domkyrka, S:ta Maria. Visbys övriga kyrkor fick med tiden förfalla, men flera av dem finns kvar i ruinform. S:ta Karin, S:t Lars och Drotten är tre av de ruiner som sommartid hålls öppna för besök. Kliv in och känn hur medeltiden kommer nära!

Krusmyntagården
Foto: Jenny Kiderud

Mys bland örterna på Krusmyntagården
Ungefär en mil norr om Visby ligger det trevliga utflyktsmålet Krusmyntagården. Här hittar du en prunkande trädgård fylld av örter och rosor, café och restaurang där det bland annat anordnas grillkvällar under sommaren och en butik fylld av kryddor och andra godsaker. Krusmyntagården har öppet varje dag under augusti.

Stenkusten
Foto: Jenny Kiderud

Vandra utan trängsel längs stenkusten
Att cykla eller promenera längs stenkusten på norra Gotland är alldeles fantastiskt avkopplande. Från Bläse kalkbruksmuseum och norrut väntar en knapp mil av karg kust med breda klapperstensstränder och fina små fiskelägen. Grusvägen längs kusten är gropig och bitvis i dåligt skick, så att ta sig fram till fots eller med cykel är att föredra framför bilen.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons