Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Om Medeltidsveckan

Under en augustivecka varje år får det moderna livet på Gotland kliva åt sidan för medeltiden och ge plats åt gycklare och fattigfolk, riddare och sköna jungfrur, gråbröder och musikanter. Då firas sedan 30 år tillbaka Medeltidsveckan på Gotland, en folkfest som engagerar tiotusentals gotlänningar och tillresta besökare. Det är Gotlands största och mest kända evenemang, en festival med marknader och upptåg.

Så här började det

Medeltidsveckan föddes 1984, då en projektgrupp med 30.000 kronor i bagaget bestämde sig för att vecka 32 skulle vigas åt medeltida firande med marknad, gatuteater och fest i Visby. Händelserna förlades till 1361, året då den danske kungen Valdemar Atterdag erövrade Gotland och brandskattade Visbys medborgare. Medeltidsveckan har utvecklats och vuxit enormt sedan födelseåret 1984, men kärnan är densamma - en stor folkfest md historisk inramning.

Traditioner blandas med nyheter

Bland Medeltidsveckans flera hundra programpunkter finns en mängd uppskattade ingredienser som återkommer varje år. Tornerspelen har förstås sin givna plats, liksom den stora marknaden i Gotlandsänget i Visby som utvecklas för varje år. Teater, musik, föreläsningar och eldföreställningar och en stor festkväll på Strandpromenaden står också alltid på programmet.

Men Medeltidsveckan pågår inte bara i Visby. Runt om på Gotland anordnas under veckan marknader, teaterföreställningar och visningar. Varje Medeltidsvecka bjuder förstås också på en hel del nyheter. Under 2006 flyttade till exempel Sherwoodskogen till Åhsbergska hagen i Visby och Länsmuseet startade prins- och prinsesskola för barn. På senare år har man också arbetat utifrån särskilda teman, till exempel brytningstiden mellan vikingatid/medeltid.

Kom som du är, eller som du skulle vilja vara

För många är Medeltidsveckan årets höjdpunkt, en upplevelse som förbereds minutiöst under hela året då dräkter sys och hantverk som ska säljas på marknaden skapas. De riktiga entusiasterna bor under Medeltidsveckan i tältläger där maten tillagas över öppen eld, moderna kläder är bannlysta och mobiltelefoner lyser med sin frånvaro. Oavsett om man vill leva medeltida liv under en hel vecka eller klä sig i medeltida dräkt för några timmars mingel på stan är det bara fantasin som sätter gränser för vem man gestaltar: en köpman eller en präktigt klädd borgarfru, en bedårande jungfru eller en enkel bonde. Den som föredrar kläder av modernare snitt väljer givetvis det. Bara att traska runt bland Visbys ruiner och titta på det medeltida folkvimlet är en upplevelse.

Stort engagemang bakom framgången

Precis som i Medeltidsveckans begynnelse är det frivilligt arbete och brinnande engagemang från ett stort antal människor som gör veckan till den folkfest den är. Gutars bågskyttar, gycklargruppen LEer, Trix, Wisby vaganter, Poeta Magica, Torneamentum och eldsjälar som Viveka Schwartz och Towan Obrador är bara några exempel på föreningar och människor som lägger ner mycket kraft och frivillig tid på att göra Medeltidsveckan på Gotland till en sprakande fest.

Den 3-10 augusti 2014 arrangeras den 31:a Medeltidsveckan på Gotland. Under denna sommarvecka förflyttas Visby mer än sexhundra år bakåt i tiden. Det är väl värt att uppleva. Vi ses i vimlet vecka 32 på Gotland!

Länk till Medeltidsveckans programpunkter

  • Senast ändrad 2014-02-24, 18:38

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons