Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Näringsliv på Gotland

Gotland är ett utpräglat småföretagarsamhälle där de flesta företag i öns privata näringsliv har färre än ett dussintal anställda. Gotland är Sveriges mest företagstäta län och har Sveriges mest företagsamma kvinnor. Statistiken över nyföretagandet talar sitt tydliga språk. Här finns framtidstro – i liten skala.

Läs aktuella ekonomi- och näringslivsnyheter

riksutstall.jpgMånga mindre Gotlandsföretag är verksamma inom besöksnäring, konsulttjänster och lantbruk. Tjänstesektorn – som domineras av Region Gotland och Försäkringskassan Utland – sysselsätter en stor del av de yrkesverksamma. Flera statliga verksamheter har på senare tid också etablerats på Gotland, som Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar och Sidas Östersjöenhet.

I den gotländska privata sektorn finns många spännande näringsgrenar. Tre tillväxtsektorer på Gotland är upplevelseturism, interaktiva medier och förädling av livsmedel. Finansiella tjänster, IT-utveckling och spelforskning är exempel på verksamheter som växer i Visby. Filmateljén i Fårösund är exempel på en ny intressant framtidssatsning på Gotland.

kallis-160.jpgGotland besöks årligen av nära en trekvarts miljon turister. Besöksnäringen utvecklas och ger inkomster under en allt större del av året. 2007 invigdes också den stora kongresshallen i Visby, som bidrar till att allt fler företag och organisationer förlägger stora möten till ön.

Jordbruket är en viktig basnäring. Cirka 30 % av de yrkesverksamma på Gotland är direkt eller indirekt beroende av jordbruket. Den småskaliga livsmedelsproduktionen växer och skapar nya jobb inom förädlingen; bland annat hos Ryftesgruppen, Gute Chark och Eskelunds bageri - tre livsmedelsföretag med ”exportvolymer” till fastlandet.

Produkt Gotland är ett nätverk som bland annat jobbar med att profilera ”Made in Gotland”, främst inom livsmedelsområdet.

Fakta

Några större företag på Gotland: Svenska Spel, Payex, Samhall, GEAB, Destination Gotland och Cementa.

  • Publicerad 2013-04-30, 14:03

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons