Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Nya Fornsalen en mötesplats för alla

I veckan visade Länsmuseets chef Anki Dahlin upp den pågående om- och tillbyggnaden av Gotlands Fornsal som nu börjar bli klar. Målet är en väl fungerande mötesplats som är tillgänglig för alla. Kronprinsessan Victoria inviger de nya lokalerna i juni.

När Gotlandska.se tittade runt var det full aktivitet i byggverksamheten. För ombyggnaden står Alvar Hallgren Bygg AB, samma företag stod för en tidigare ombyggnad som genomfördes mellan 1967-68.

Den 15 juni ska de nya lokalerna invigas vid en högtidlig ceremoni med Kronprinsessan Victoria och dagen efter fortsätter det med festligheter för allmänheten.

Målet har varit att skapa ett möte mellan det nya och det gamla, att få en modern, väl fungerande mötesplats som är tillgänglig för alla. 2010 ställs krav på att alla offentliga byggnader ska vara tillgängliga på lika villkor för alla. Tillgänglighet har därmed varit en viktig faktor i planeringen. Med lokaler i sju olika hus - ett helt kvarter - och med en nivåskillnad på ett helt våningsplan (3 meter) har det ställts speciella krav på lösningar.

Kostnaden ligger på 30 miljoner kronor. För den summan får man bland annat en mer ändamålsenlig entré, en ny museibutik, nya toaletter och nya arbetsplatser som ersätter de som tidigare fanns i fastigheten Börsen som nu är såld.Fornsalens gård blir en viktig och central del. Här byggs en öppen och tillgänglig plats med entréer till museet, men hit man också bara kan titta in och sitta ner en stund, ta en kopp kaffe eller ta del av något av de evenemang som kommer att anordnas. Det är tänkt som en arena att användas för olika typer av arrangemang - inte bara Länsmuseets.

Gården blir tillgänglig för rörelsehindrade och barnvagnar från Strandgatan genom en sluttande gatstensgång. Man har dessutom använt betong i olika färger för att markera skillnaden mellan sluttande och plana ytor, något som är särskilt viktigt för synskadade. Tydliga, distinkta former och linjer har varit en bärande tanke bakom hela utformningen.

Den 450 kvm stora tillbyggnaden har ritats av Ove Hidemark Arkitektkontor, inredning och projektplanering har ritats av Helena Bloom, Bloomark. En strävan har varit att använda material av hög kvalitet från Gotland. Det har funnits både miljömässiga skäl bakom det och tanken att ge gotländska leverantörer en reklamplats.Fönster och delar av väggar är täckta med gotländsk kärnfuru, gotländsk kalksten från Sudervange har använts till golv och fasad. Stina Lindholm, skulptör och formgivare verksam på Gotland, har gjort vissa specialdetaljer i betong till fasaden.Bildstenshallen får en helt ny och mer djärv färgsättning med väggar i guld och purpur som ger de ljusa bildstenarna en bättre bakgrund och lyfter fram dem på ett mer effektfullt sätt sätt.Naturligtivs har det uppstått problem under arbetets gång. Takmaterial skulle till exempel i de ursprungliga planerna vara svart plåt. Under planeringen bestämde man sig i stället för koppartak. När materialet skulle beställas visade det sig priset ha blivit för högt för att rymmas i budgeten och det fick därför bli aluzink. Och det har visat sig bli helt perfekt tillsammans med de andra materialen. Den brunn som upptäcktes på gården gjorde att planerna på tre terasser fick ändras till två - vilket också i efterhand snarast blivit en bättre lösning.

De nya lokalerna ska förhoppningsvis locka fler besökare, både till museet, till butiken och caféet. Entréavgiften till museet har länge varit oförändrad, men kommer att höjas i samband med återinvigningen. Samtidigt höjs åldersgränsen för fritt inträde till 18 år och medlemmar i Gotlands Fornvänner får fortsatt fritt inträde.

Lagom till invigningen planeras ett flertal nya utställningar, bl.a. både två olika Linnéutställningar, en utställning med medeltida möbler och Spillingsskatten kommer också att visas upp.Tiden fram till den 15 juni blir en hektisk tid, både för byggare och Fornsalens personal. Men allt kommer att vara klart till utsatt datum, då Kronprinsessan förklarar den nygamla Fornsalen öppen.

  • Av: Margareta Eriksson
  • Publicerad 2007-04-12, 16:07

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons