Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hektiska tider för gycklargruppen LEer

Gotlandska.se träffar gycklargruppen LEer i S:ta Karins ruin vid Stora torget i Visby. I går medverkade de i både Tornerspel och Mysteriespel, dansade magdans och sjöng för ett mål mat och nu pågår repetitioner inför kvällens Eldsaga för fullt.

Den gotländska gycklargruppen LEer deltar för fjärde året i Medeltidsveckan. Men gruppens sex medlemmar har trots sin ringa ålder varit med mycket längre än så, som medlemmar i Towan Obradors gycklargrupp PAX.

De började som tornerspelsgycklare men arbetade med tiden fram egna shower. Under de tre år de har uppträtt tillsammans har de utvecklat en magdansshow, en eldshow och en gycklarshow som visats runt i Sverige och på ett 40 tal platser runt på ön.

Och i kväll är det alltså dags för deras egen Eldsaga i S:ta Karins ruin, som förra året drog 300 besökande. Hur orkar de?

- Det blir inte mycket sömn, säger Joel Zerpe, gruppens enda manliga medlem. Vi tränar och repeterar hela dagarna och uppträder på kvällarna. Man brukar komma i säng vid halv tre-tiden.

- Men även om det är jobbigt så går det bara inte att sluta, säger Elena Berg Österdahl. Det är så vansinnigt roligt. Det är som en drog.

Gruppen uppträder inte bara i Visby. I år har de bland annat varit i Mariefred och i Stockholm, och de var inbjudna till Hansedagarna i Tartu i Estland, men tvingades då att tacka nej. Och så uppträder de mycket på privata tillställningar, bröllop och fester av olika slag. Men Medeltidsveckan ligger i jämförelse med andra arrangemang högt i kurs.

- Medeltidsveckan är speciellt och stort, säger Emelie Köhn. Vid andra arrangemang gör vi ofta vårt framträdande och sen är det slut. Här pågår medeltiden hela tiden.

Men något särskilt klirr i kassan blir det inte för gruppen. Till deras Eldsaga är det fri entré.

- Det är så lite nu som är gratis. Vi vill inte sno folk på deras pengar, utan vill att alla ska kunna se oss. De som har sett oss uppträda får själva bestämma om de vill betala en slant och hur mycket, säger Maria Tofftén.

Avtalen med Medeltidsveckan är enligt gruppen dåliga, men så är det för alla som deltar. Till Medeltidsveckan kommer man för att ha kul och marknadsföra sig själva, inte för att tjäna pengar, menar gruppen.

Förutom två föreställningar med Eldsagan återstår flera Mysteriespel och Tornerspel, samt en stor eldföreställning tillsammans med gycklargrupperna Narrarna, Trix och Jauvet innan gruppen får sova ut.


Eldsagan i S:ta Karins ruin

  • Av: Jenny Kiderud
  • Publicerad 2005-08-09, 13:25

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons