Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Dokumentärfilm i SVT om tre syskons liv i Slite

På söndag den 3 april klockan 13:55 sänder SVT Ulf von Strauss dokumentärfilm ”På spaning efter svunnen tid”. I filmen från 1974 skildras de tre åldriga syskonen Kalle, Gunnar och Mia Wallin som berättar minnen från tre långa liv i Slite på norra Gotland.

Syskonen Wallin: Kalle, Mia och Gunnar

Filmen bygger på deras berättelser från förr men skildrar även deras vardagliga liv. De tre syskonen har levt, ett på många sätt tufft liv, bestående av hårt arbete och lite pengar. I filmen berättar de på ett stillsamt sätt om åren som gått och om de upplevelser livet bjudit på.

När filmen visades för första gången år 1974 fick den fantastiska recensioner av kritikerna i pressen. På spaning beskrevs som varm, idyllisk, välgjord och varsam film som balanserade på gränsen mellan reportage och intervju. Syskonen Wallin berättar på ett öppet och spontant sätt om svunnen tid.

Mia och Gunnar drar slipstenen

1974 var Kalle 81 år, Gunnar 80 år och Mia 78 år. Deras far arbetade hela sitt liv som sjöman och Kalle gick i hans fotspår. Under en vandring bland båtarna vid kajen i Slite berättar han om sin ungdomstid på havet, då råttorna sprang omkring uppe på matborden.

Gunnar drar sig till minnes till den tid han arbetade i den stekheta cementfabriken. Ingen av hans kamrater från fabriken är i livet utan alla slet ut sig av det tunga jobbet. Som pensionär undviker han att ta vägen förbi fabriken på vägen in till centrum.

Lillasyster Mia arbetade som piga åt borgmästaren och skötte även hushållet i föräldrahemmet där syskonen föddes och levt hela sitt liv.

Kan du se om det är någon återväxt, undrar Kalle när Gunnar ska agera frisör.

Syskonen samlas i filmen över gulnande fotografier och berättar med en lätt ton om de år som flytt. Filmaren Ulf von Strauss låter även tittarna få ta del av deras vardagliga liv, när de hälsar på grannar eller går med blommor till sina föräldrars grav.

På spaning ansågs enligt kritikerna vara en viktig del av historien. En skildring av underklassen i Sverige i början av seklet men även ett porträtt av en förbisedd målgrupp i 70-talets filmvärld.


Foto: Roland Lundin

  • Av: Redaktionen
  • Publicerad 2005-04-02, 07:05

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons