Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

24 mars 2015, kl 08:00
0 kommentarer
vinterkvarn_580.jpg

Starur - vanligt inslag i den gotländska våren

Ja då är det dags att uppleva ett av de här staruren som inträffar varje vår på Gotland. "Starur", vad betyder det? Om du frågar en gotlänning så brukar du få följande svar: Tidigt på våren kommer staren. Då får du börja räkna starurar.

Ett starur är ett bakslag med kalla vindar och nederbörd, ofta snö. När du räknat till fem (eller enligt vissa sju) starurar är våren här på riktigt. Nu är det inte så enkelt. Starar övervintrar i högre och högre utsträckning på Gotland (klimateffekt?), vilket gör det svårt att veta när du ska börja räkna! 

Ur i starur betyder "oväder". Vi kan också se det i uttrycket i ur och skur och i ordet snöyra. På Södermalm i Stockholm finns också Urvädersgränd, där Bellman bodde.

Hur påverkas då de flyttfåglar som kommit hit? De tidiga flyttfåglarna, kortflyttarna, är beroende av att hitta sin föda på marken. Om marken blir helt snötäckt kan det hända att fåglarna helt sonika bestämmer sig för att flyga tillbaka till områden där det finns barmark. Just nu är det inte så illa även om det är kallt och ruggigt och det fortfarande ligger en del snö kvar. Hittar fåglarna bara mat klarar de sig! Bilden från i lördags: Kvarnen nära Alakorset. Foto: Jim Sundberg.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Om bloggaren

Jim Sundberg

På Naturbloggen skriver Jim Sundberg, som också driver GotlandNature.Com. Jim började skåda fågel i stockholmstrakten i fälbiologerna i slutet av 70-talet. Sedan dess har fåglar fångat Jims intresse även om växter, främst orkidéer ibland också hamnat i fokus. 1990 flyttade Jim med sin familj från Farsta till Östergarn och bor nu på en liten gård med islandshästar och gutefår.

Under över 30 år har Jim lett exkursioner inom Sverige och utomlands. Privat har han rest för att uppleva natur i Mellanöstern, Nord- , Väst- och Södra Afrika samt Nord- och Sydamerika.

I naturturismrörelsen GotlandNature erbjuder Jim guidade naturupplevelser över hela ön. Han arbetar också som kajakguide i samarbete med GotlandActive. Genom naturresebyrån AviFauna leder Jim resor utanför Sverige.

- Mina favoritöar är Fårö och Östergarnsholm, dit jag åker flera gånger om året. Tanken om att lämna en trygg anställning och satsa på en egen ekoturismrörelse har växt fram under många år. Under våren 2013 bestämde jag mig för att sluta på Svenska Spel och satsar nu fullt på GotlandNature.Com, berättar Jim för Gotland.net.