Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

31 mars 2015, kl 08:00
0 kommentarer
rysk_invasion.jpg

Rysk invasion på Gotland

Just nu är det ovanligt mycket talgoxar på min fågelmatning i Östergarn. Igår var det ungefär 100 samtidigt! Jag matar de med solrosfrön och margarin som jag smetar in på trävirket vid matplatsen. På flera andra platser i sydöstra Sverige rapporteras just nu om massförekomst av talgoxar. Vad kommer alla dessa talgoxar ifrån? Min teori är att fåglarna är hemmahörande i Sibirien, alltså ryska, och är på väg till sina häckplatser. Den senaste tiden har det varit ihållande ostvindar vilket drivit dessa mesar över östersjön till Gotland och Öland. I vanliga fall sträcker talgoxarna norrut i Baltikum. Se videon från matningen igår!

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Om bloggaren

Jim Sundberg

På Naturbloggen skriver Jim Sundberg, som också driver GotlandNature.Com. Jim började skåda fågel i stockholmstrakten i fälbiologerna i slutet av 70-talet. Sedan dess har fåglar fångat Jims intresse även om växter, främst orkidéer ibland också hamnat i fokus. 1990 flyttade Jim med sin familj från Farsta till Östergarn och bor nu på en liten gård med islandshästar och gutefår.

Under över 30 år har Jim lett exkursioner inom Sverige och utomlands. Privat har han rest för att uppleva natur i Mellanöstern, Nord- , Väst- och Södra Afrika samt Nord- och Sydamerika.

I naturturismrörelsen GotlandNature erbjuder Jim guidade naturupplevelser över hela ön. Han arbetar också som kajakguide i samarbete med GotlandActive. Genom naturresebyrån AviFauna leder Jim resor utanför Sverige.

- Mina favoritöar är Fårö och Östergarnsholm, dit jag åker flera gånger om året. Tanken om att lämna en trygg anställning och satsa på en egen ekoturismrörelse har växt fram under många år. Under våren 2013 bestämde jag mig för att sluta på Svenska Spel och satsar nu fullt på GotlandNature.Com, berättar Jim för Gotland.net.