Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Nya-krogar-580.jpg

Nya stjärnor på Visbys kroghimmel

Om du inte har varit i Visby på ett tag lär du upptäcka flera nya restauranger när du promenerar längs stadens gator och gränder.

Visbys nya krogar lockar med modern pubmat, vedugnsbakade pizzor, sommarinspirerade rätter och mat som lagas från grunden.


Foto: Malin Stenström

Öl i fokus vid Stora torget
Vid Stora torget, i lokalen där nattklubben Kharma och restaurang Spring Bar tidigare huserat, öppnade i vintras Brygghuset bar och kök, där fokus som namnet antyder ligger på öl. Den specialbyggda 150 kilo tunga tappkranen har en central plats i lokalen och rymmer nästan samtliga ölsorter från Gotlands Bryggeri med informationsskyltar om varje öl. Här serveras även öl från flera av de små mikrobryggerier som finns runtom på ön.

– Vi jagar ständigt nya samarbeten med Gotlands mikrobryggerier, säger Mattias Karlsson, som driver Brygghuset bar och kök.

När det gäller maten satsar man här på en lite hippare version av klassisk pubmat tillverkad av gotländska råvaror. Burgare, flatbreads och wraps finns på menyn, liksom den populära kolesterolkorgen som lär mätta de mest hungriga magar.

– Vi sätter ölen i fokus och har öns fetaste ölkran med 15 olika sorters öl på tapp och serverar modern pubmat, säger Mattias Karlsson.


Foto: Dennis Pettersson

Klassiskt italienskt på Södra Kyrkogatan
En vedeldad pizzaugn från Napoli utgör hjärtat på den nyöppnade italienska restaurangen Mille Lire, belägen ett stenkast från Stora torget. Bakom restaurangen står italienaren Riccardo Bandelli som på Mille Lire vill skapa en social mötesplats med god italiensk mat med mycket historia.

– Jag älskar pizza och ville öppna ett ställe i Visby där pizzan med dess råvaror och preparation är av hög italiensk kvalitet, säger Riccardo Bandelli.

Bakom namnet Mille Lire finns en särskild historia.

– Valet av Mille Lire som namn kommer från när jag gick i grundskolan i Rom och min mamma jobbade sent och inte hann förbereda mitt mellanmål, min ”merenda”. Då fick jag varje morgon mille lire att använda till att köpa mig en bit pizza bianca på vägen hem från skolan. När idén om att öppna en pizzeria började bli mer och mer verklig var därför namnet självklart för mig! berättar Riccardo Bandelli.


Foto: Bengan Zettergren

Bankomat får en filial på Strandgatan
I det karaktäristiska packhuset på Strandgatan öppnar 1 juni Bankomat Wisby, en filial till bröderna Joakim och Jonas Wiklanders restaurang Bankomat Sea-side vid Liljeholmskajen i Stockholm. Här satsas på cocktails och på en avskalad meny med sommarinspirerade rätter.

– Konceptet är en cocktailbar med en meny som har ett genomgående fokus på bra kvalité på råvarorna, säger Jonas Wiklander, driftchef för Bankomat Wisby.

Inför öppnandet har lokalerna genomgått en omfattande renovering.

– Vi har i princip blåst ut lokalerna helt och gjort en totalrenovering. Baren är uppbyggd från grunden just för att vara en fungerande cocktailbar, säger Jonas Wiklander.

Där kan man även se den naturliga bäck som flyter genom lokalen.

– Vi har gjort ett glasparti med effektfull belysning så att man kan se bäcken, säger en påtagligt nöjd Jonas Wiklander.


Foto: Tommy Söderlund

Ölinspirerad meny på A7-området
Mikrobryggeriet Barlingbo bryggeri har vuxit ur sina lokaler på den gotländska landsbygden och flyttar nu en stor del av sin produktion till Visby. I militärens gamla ridhus på A7-området, inte långt från Östercentrum, byggs ett nytt bryggeri för ölproduktion. På övervåningen kommer Reinhard Keinprecht, som även driver restaurang Wisby Hof i Visby innerstad, att öppna en restaurang. Han ser fram emot samarbetet med bryggeriet, bland annat vid de ölprovningar som man kommer att erbjuda såväl gotlänningar som turister.

– När jag fick frågan om jag ville driva restaurang i samverkan med ett bryggeri så kunde jag inte motstå det. Det känns väldigt spännande! säger Reinhard Keinprecht.

Restaurangen öppnar runt midsommar och menyn kommer att bestå av pubmat och en del rätter ska vara avstämda med ölen.

– Och allt ska lagas från grunden, påpekar Reinhard Keinprecht bestämt.


Foto: Malin Stenström

Strand Hotel öppnar nytt
I slutet av maj slogs dörrarna upp till Matsalen - Strandgatan 34 på Best Western Strand Hotel ett kvarter från Almedalen. Menyn består av klassiska rätter serverade på ett modern sätt i hotellets nyrenoverade matsal.

– Vi vill leverera mat av riktigt bra kvalitet. I dagsläget har man inte råd att öppna en restaurang som inte fokuserar på kvalitet. Vårt motto till gästerna är "kom som du är, stanna så länge du vill". Tanken är att man ska kunna sitta här och hänga, kanske läsa en bok eller spela lite backgammon, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Strand Hotel, till Helagotland.se.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons