Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Kulinariskt-580.jpg

Kulinarisk nysatsning

En Njut av Gotland-middag i Visby i maj och en storsatsning på en gastronomisk vecka på Gotland 2018 finns med i planeringen när föreningen Kulinariska Gotland nu får en nystart.

Det har varit lite tyst från föreningen Kulinariska Gotland på senare år, men nu görs en nysatsning med målet att öka mångfalden i föreningen och visa upp en större bredd bland restaurangerna på ön. I föreningen ingår nio välrenommerade krogar, varav fyra är nya medlemmar för i år.

– Om en restaurang vill vara med i föreningen finns flera krav. Ett av de viktigaste kriterierna är att restaurangen måste vara omnämnd i White Guide, samt att man i största möjliga mån arbetar med närproducerade råvaror och värnar om kvalitativ matkultur och har ett medvetet miljötänk, säger Frida Domnauer som äger Värdshuset Lindgården i Visby.

Den aktivitet som står närmast på tur i föreningen är anordnandet av en gemensam Njut av Gotland-middag i Clarion Hotel Wisbys trädgård 27 maj. Middagen är en utveckling av Primörmiddagen som anordnades under ett antal år.

– Denna middag ska vara "den" middagen man vill gå på under våren, säger Frida Domnauer.

Till middagen går alla kockar inom Kulinariska Gotland samman och lagar gemensamt allt från tilltugg till fördrinken och en 4-rättersmeny till godsaker till kaffet.

Till hösten inleds arbetet med nästa stora projekt, att skapa det nya evenemanget Gotland gastronomy week som är tänkt att gå av stapeln torsdag till söndag under sista veckan i april 2018. Tanken är att det nya gastronomiska veckan ska bli Matgotlands svar på Öppna ateljéer, med ett brett kulinariskt program spritt över hela ön.

– Vi vill ha med hela Gotland och tänker kontakta olika producenter samt övriga restauranger på ön. Det kanske är ett bageri som har ett "kom och lär dig baka surdegsbröd med oss-evenemang", en fiskekrog som har ostronprovning med en skaldjursleverantör, ett bryggeri som har rundvisning och ölprovning, säger Frida Domnauer.

Tanken är att Gotland gastronomy week därefter ska bli ett årligt återkommande evenemang som blir en ny reseanledning till ön samtidigt som gotlänningen ska kunna planera in en roadtrip till det kulinariska Gotland.

Om Kulinariska Gotland
I Kulinariska Gotland ingår sedan tidigare Värdshuset Lindgården, Gamla Masters, Bakfickan, Smakrike och Österdahls brygga. Nya medlemmar för i år är Surfers, Amarillo, Stelor och Bolaget.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons