Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Bulle.580-jpg.jpg
Bild: Kerstin Klint

Här kan du fika och äta i vår!

Utflyktskorg i all ära, men ibland vill man bara slå sig ner vid ett bord och bli serverad. För den som tror att de flesta fik och restauranger bara håller öppet mellan juni till augusti, kan vi säga: det stämmer inte. Häng med på en mumsig turné på den gotländska landsbygden!

Vi har gjort en lista med ett urval på fik och restauranger som har öppet* utanför högsäsong.

* Med reservation för semester och enbart helgöppet.

NORRA GOTLAND:
Fårö:
Drygt en mil från färjeläget på Fårö ligger det kultiga ”Elsies café”. I det mysiga cafét kan du dyka ner i en knallrosa fåtölj, läsa Moby Dick och njuta av Valériane Placiers franska bakverk. Legendaren Thomas "Kuten" Lindholm och Valériane Placier har öppet på helgerna höst, vinter och vår och ibland även på skolloven.

Fårö:
Sudersands Stenugnsbageri drivs av Christer Andersson, som även driver Gotlandsknäcke i Fårösund. I mars och april är stenugnsbageriet öppet på helgerna, och från juni till och med augusti har cafét och restaurangen öppet dagligen, för den som är sugen på pizza och stenugnsbakat.

Fårö:
Kristoffer Dagerås och Hanna Dagerås driver Gåsemorga gårdskrog på Stora Gåsemora. Fram till och med maj månad har de öppnat Gåsemora för luncher och fika, måndag till fredag. Paret bakar allt mellan chokladtårta och egentillverkad glass till veganska mjuka kakor, och allt är gjort från grunden på ekologiska, gotländska och rättvisemärkta råvaror, med endast Labans mjöl i påsen, berättar Kristoffer.

Fårösund:

När du sitter i bilkö på väg till Fårö, ser du Café Maffen i ett litet hus på höger sida. Rulla inte förbi, utan stanna till och smaka på Linda Lidholms hembakade bakverk. Cafét startades för några år sedan av Linda och två tjejer till när de var arbetslösa. Nu drivs det vidare av Linda Lidholm ensam, som dessutom bakar det mesta själv. 11 månader om året är Maffen öppet, i januari brukar hon ta lite semester, berättar hon.

Slite:
Max Wessman och Maya Arfvidson är ett ungt par som driver Café Mirell i Slite. Eftersom båda är veganer har de valt att inrikta sig på både veganska och vegetariska alternativ. Båda två gillar att baka och laga mat och har länge drömt om ett eget café, så i somras gjorde de slag i saken och tog över före detta Humle & Dumle på Storgatan i Slite, som nu heter Café Mirell, efter Max och Mayas dotter.

Väskinde:
Bara ett stenkast norr om Visby ligger Själsö bageri. Här är det stenugnsbakat i egen vedugn som gäller, med en maffig havsutsikt dessutom! Bageriet kommer att öppna i mitten av april, under påskhelgen. Sommartid har caféet öppet dagligen, och därefter har de öppet på helgerna långt in på senhösten. Perfekt alltså, för en långpromenad vid havet, med varm choklad och kardemummabulle efteråt!

ÖSTRA GOTLAND:
Katthammarsvik:
Det är nästan så att man får nypa sig i armen när man blir serverad en mustig fisksoppa en vanlig fredag i mars till lunch, mitt ute på vischan på Gotland. Men så bra har vi det faktiskt! I Katthammarsviks rökeri är det fullt fokus på fisk och du kan  frossa i rökta räkor eller värma dig med en fisksoppa en kulen vinterdag medan du njuter av havshorisonten. Är det fint väder kan du slå dig ner på den stora uteplatsen som ligger alldeles vid strandkanten.

Östergarn:
Skolhusets Trädgårdscafé som ligger i den före detta skolan i Östergarn har öppet året runt. I skolmatsalen kan du njuta av både dagens lunch och hembakt kaffebröd som Maria Pettersson och Tina Lundström bakat. Eftersom caféet ligger vid foten av Östergarnsberget, kan du kombinera fikat med en promenad, med en strålande utsikt över Östergarnslandet.

Ardre:
Med gamla porträtt, mustiga tapeter, äldre möbler och skira kaffekoppar känns Ardrebo som att ta ett rejält kliv tillbaka i tiden. Johan Rosengren driver sedan några år tillbaka caféet tillsammans med Annalena Almgren, och alla godsaker bakar de själva. Utanför högsäsong har cafét öppet på helgerna.

Dalhem:
När du stiger in på Hesselby Jernvägscafé i Dalhem vintertid möts du av en värmande brasa. Utanför fönstret i den gamla järnvägsmiljön  står de gamla ångloken och vilar, för att så småningom tuffa igång inför årets säsong. Bakom disken tar ägarna Eva Hejdenberg och Ove Sahlin emot. De bakar allt själva, och eftersom cafét ligger i en gammal järnvägsmiljö kan du hitta både tågrån och rulltårta. Det här är en trevlig mötesplats, där Eva och Ove satsar på allt från soppbuffé till brunch och hembakt kaffebröd för att muntra upp smaklökarna.

Ekeby:
Irma och Rolf Sahlins café vid den före detta bensinmacken mitt emot Ekeby kyrka, bjuder på rysk, norrländsk och gotländsk stämning. Rolf som är målare har dekorerat väggarna i cafét med inspiration av den ryske konstnären Ivan Bilibin. Macken har de döpt till Hoven Droven, som är ett norrländskt kraftuttryck, (Irma och Rolf har sina rötter i Norrland).  Irma bakar allt själv och hälsar att cafét har öppet på helgerna och röda dagar från och med första april. Från första maj är det öppet tisdagar till söndagar, eller egentligen när som helst enligt överenskommelse!

Roma:
I februari i år öppnade Ann Sjöblom cafét ”Yngves corner”, som är döpt efter Anns svärmors hund Yngve. Tillsammans med Anns man Niklas Sjöblom har de startat ett café och en skiv- och spelbutik, som de hoppas ska bli en centralpunkt och en mötesplats i Roma. Här finns inget halvfabrikat, utan Ann bakar allt själv, med både gluten – och laktosfria alternativ.

Ljugarn:
Efter en promenad på den vackra stranden i Ljugarn är man ju värd en fika. Vad passar då inte bättre än att värma sig Espegards konditori & bageri i Ljugarn, ett riktigt kondis med drygt 80 år på nacken. Förutom sitt vanliga kakutbud erbjuder de brödförsäljning vid bakdörren på helgmorgnarna för den morgonpigge! Sommartid har de öppet dagligen.

Ljugarn:
Trots att det är långt kvar till turistinvasionen i Ljugarn, öppnar Lotta och Rickard Hasselblad Smakrike krog till påsk. På Smakrike är det lokalt, och närproducerat, och de erbjuder både lunch, fika och middag. På höstarna står såklart tryffel på menyn, och i vår är det bland annat primörer som gäller. Behöver vi säga att de finns med på White Guides lista över Sveriges bästa restauranger?

VÄSTRA GOTLAND:
Fröjel:
Kuststräckan som vetter ut mot Karlsöarna, längs med Eksta och Fröjel, är en av Gotlands vackraste. Anki Ahnén, som driver Fröjel Resort & Spa tillsammans med Alf Birkeland håller sin restaurang ”Balders krog” öppen året runt med både à-la-carte-meny och luncher.

Fröjel:
Alldeles ovanför det gamla fiskeläget vid Djupvik hittar du Djupvik hotel som har ett riktigt guldläge vid vackra Ekstakusten med utsikt över havet – en plats där du kan få lugn och ro helt enkelt! I den lugna och avskalade miljön kan du sitta länge och njuta, medan du äter lunch, afternoon tea eller en middag när solen sänker sig i havet bakom Karlsöarna. 

Tofta:
Bara 20 minuters bilväg från Visby ligger det anrika Toftagården. Restaurangen ligger ett stenkast från den kilometerlånga sandstranden i Tofta. Från och med mars har Toftagården öppet alla vardagar för lunch, lite senare är det öppet dagligen även på helger och kvällar, och här kan man äta vällagad mat både till lunch som på kvällstid, ofta med råvaror från Gotland.

Tofta:
Alldeles bredvid Toftavägen nära Tofta kyrka i ett före detta kapell ligger Berså butik & café, som Maria Hultberg driver. Berså är egentligen en butik med en liten fikadel där du hittar enklare fika med kakor och smörgåsar. När det är vackert väder finns det en fin trädgård att sitta i - och naturligtvis en berså! Cafét har oftast öppet torsdag till söndag, och lite mer under storhelger och på sommaren, givetvis!

SÖDRA GOTLAND:
Hemse:
Bagarns i Hemse är en riktig konditoriklassiker med gamla anor! Bagarns är familjeföretaget som startade i början av 1900-talet och som nu är inne på fjärde generationen. För drygt ett år sedan tog syskonen Roger och Helené Jonasson över driften, men den gemytliga och traditionella cafékänslan med en inredning från 1960-talet sitter kvar i väggarna. Några nya tårtor och bakelser har tagits fram, och syskonen har satsat på afternoon-tea som blivit riktigt populärt.

Fiket i Burgsvik:
På Fiket i Burgsvik samlas bofasta och turister över en bit mat, frukostbuffé eller en fika. Ibland bjuds det även på uppträdanden i den viktiga mötesplatsen på Sudret, som Marie Ståhlberg och Ann-Kristin Svanberg driver sedan några år tillbaka. 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons