Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

De ska starta ett litet crêperie

Inom kort kommer det att finnas ytterligare ett crêperie på Gotland. Det är Joakim Andersson och Charlotte Eklund som håller på att göra iordning ett litet crêperie i Stenkyrka, som just ska heta "Ett litet crêperie".

I ett vackert trähus alldeles intill Stenkyrka kyrka, bor Joakim och Charlotte sedan i höstas. Båda två har ett långt förflutet inom restaurangbranschen i Stockholm, med bland annat arbeten på Riche och Urban Deli.

–  Men vi har länge haft en idé om att starta något eget, berättar de.

För ett år sedan, när Joakim och Charlotte fortfarande bodde kvar i Stockholm, köpte de därför en foodtruck, som de hittade på Blocket.

– Den är verkligen en liten glädjespridare, vår lilla buss, säger Joakim.

Den lilla Citroën-bussen lackades om till en mintgrön färg, och paret började sälja frukostar i centrala Stockholm. Men med två små barn, och tidiga morgnar, blev frukost-idén inte särskilt långvarig.

Gotland har alltid legat dem varmt om hjärtat, och efter förra sommarens arbete inom restaurangbranschen i Visby, bestämde de sig för att stanna kvar.

När bygget av deras nyproducerade lägenhet försenades, bestämde de sig definitivt för att våga lämna storstan för den gotländska landsbygden.

–  När vi hittade det här huset på Hemnet, kände vi: Varför inte? Vi är spontana i allt vi gör, även om det var ett stort steg att flytta till landet, säger Charlotte.

Maten kommer att tillagas i den lilla mintgröna foodtrucken, och på baksidan av ladugården, i soligt söderläge, kommer gästerna att kunna äta sina crêpes och galettes.

Den gamla ladugården har röjts ur, och inretts med pinnstolar, teak-möbler från 1960-talet och färgglada flaskor med ljus i, för att skapa en hemtrevlig stämning till matgästerna. Det ska vara opretentiöst och enkelt, betonar båda.

–  För oss handlar det om streetfood, galettes och  crêpes som serveras hopvikta i ett papper.

Just nu håller de på att leta efter lokala matproducenter, eftersom det är en linje som de gärna vill satsa på.

–  Grannen på andra sidan vägen har honungsproduktion, och äggen kommer vi såklart köpa från Gotlandsägg i Stenkyrka, berättar Joakim.

Att våga satsa på en liten restaurang några mil utanför Visby, är ingen nackdel, betonar de.

–  Stenkyrka är en strategisk och bra plats att starta en verksamhet på. I närheten finns det flera näringsverksamheter som drar folk, som Ihre gård, Mejeriet och Mix ranch.

–  Nu planerar vi och hoppas att vi får alla bitar på plats så att vi förhoppningsvis kan öppna till påsk, åtminstone på helgerna. Från och med midsommar ungefär planerar vi att ha öppet sex dagar i veckan.

Stenkyrkaborna gillar idén med ett crêperie i bygden, berättar Joakim och Charlotte.
–  Det är så härligt att bo så här, folk kommer hit och knackar på och lämnar sitt visitkort. Det är man väldigt ovan med från Stockholm, säger Charlotte.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons